Blog > Komentarze do wpisu
Torcik bezowy

Składniki:

Beza:

5 białek

szczypta soli

1 szkl. cukru

Krem:

500 ml. jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru pudru

10 dkg. porzeczki czarnej

10 dkg. porzeczki czerwonej

10 dkg. borówki

 

Schłodzone jajka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier. Białka ubijamy przez ok. 10-15 min.

Ubitą pianę dzielimy na 2 części. Każdą grubo rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na 50 min.

Jogurt ucieramy z cukrem pudrem.

Wystudzone blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Na dużym talerzu kładziemy jeden i obficie smarujemy go kremem i posypujemy połową owoców. Następnie kładziemy drugi blat, znowu smarujemy resztą kremu i posypujemy resztą owoców.

Tort wstawiamy do lodówki na godzinkę. Smacznego!

tort bezowy

piątek, 01 sierpnia 2014, marikijka

Polecane wpisy

  • Domowa galaretka z agarem

    Smaczny i łatwy deser, który przypadnie do gustu każdemu dziecku :) Składniki: 200 ml. naturalnego soku lub zblendowanych owoców (pomarańcza, jabłko, porzeczki,

  • Sorbet arbuzowy

    Składniki: 1 kg.miąższu z arbuza 30 dkg. truskawek sok z jednej cytryny Z miąższu wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Truskawki myjemy, obieramy z

  • Świąteczne pierniki

      Składniki: 1 kg maki 300 ml miodu 8 dag masła 4 jajka 1 czubata łyżeczka do pieczenia 1-2 opakowania przypraw do piernika   Do dekoracji:g

Komentarze
2014/08/02 22:45:04
Mmm, musiał być pyszny :)
-
2014/08/11 09:41:37
Baaaardzo pyszny, bo zniknął w oka mgnieniu:)
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl