Blog > Komentarze do wpisu
Skarby kuchni hiszpańskiej: tych specjałów trzeba spróbować!



Kuchnia hiszpańska zadziwia niezwykłym smakiem, unikalnym aromatem i prostotą. To właśnie te cechy sprawiły, że stała się ona jedną z najwyżej ocenianych tradycji kulinarnych w Europie. Jakie dania mogą dostarczyć nam ciekawych pomysłów na domowe posiłki? Jakich specjałów koniecznie trzeba skosztować w tym kraju?

 

Mieszkanie dla smakosza

 

Miłośnicy dobrej kuchni chętnie odwiedzają hiszpańskie wybrzeża. To właśnie tu można skosztować największych przysmaków Hiszpanii, czyli tych potraw, w których świeże ryby i owoce morza zajmują najważniejsze miejsce. Tu również czeka wyjątkowo dobrze rozwinięta infrastruktura turystyczna, z której wygodni turyści tak chętnie korzystają. Dla miłośników dobrej kuchni, którzy chcą od razu sprawdzać w praktyce miejscowe przepisy, szczególnie ważny staje się dostęp do kuchni lub aneksu kuchennego. Dzięki edom.pl każdy może bez problemów znaleźć wygodne i niedrogie apartamenty w Hiszpanii, które zapewniają możliwość korzystania z kuchni o każdej porze dnia i nocy. Wśród ponad 30 tysięcy ofert zaprezentowanych w tym miejscu, znalezienie mieszkania lub domku z kuchnią w przystępnej cenie nie jest zadaniem trudnym. Na terenie popularnej Andaluzji komfortowo wyposażony apartament dla 4 osób można wynająć już za 700 złotych tygodniowo. Malaga i Granada są tu miejscowościami najchętniej wybieranymi, które kuszą nie tylko tak wspaniałymi apartamentami, ale i piękną okolicą. Za 800 – 1000 złotych tygodniowo można z kolei znaleźć przestronne mieszkanie dla całej rodziny na terenie Galicji, będącej jednym z ulubionych regionów miłośników dobrej kuchni.



Kuchnia galicyjska: zadziwiająca prostota  

 

Ta tradycja kulinarna ma swą specyfikę, która wynika m.in. z trudnych warunków klimatycznych panujących na terenie Galicji oraz skomplikowanej historii tego regionu. Wielką popularnością cieszą się tu sycące dania jednogarnkowe, przy czym składnikami najchętniej wykorzystywanymi są tu ziemniaki oraz kapusta. Z mięs najczęściej na talerzach pojawiają się wieprzowina oraz wołowina, traktowane jako dodatek do potraw warzywnych. Fasola, buraki, dynia i cebula to kolejne skarby kuchni galicyjskiej. To z nich powstają wspaniałe dania, zadziwiające swym smakiem, aromatem i prostotą jednocześnie.

 

Smaki hiszpańskiego wybrzeża

 

O ile w centralnej części kraju ważne miejsce zajmują produkty rolne, na wybrzeżu prym wiodą dania z ryb i owoców morza. Te składniki stały się podstawą kuchni andaluzyjskiej, z którą też większość turystów zwykło kojarzyć dietę hiszpańską. Oliwa z oliwek, soczyste pomidory oraz różne gatunki ryb – oto podstawa miejscowej diety. Ważną rolę zajmują tu również przyprawy, które przypominają o pobycie Maurów w tej części kraju. To dzięki przyprawom wiele przysmaków znanych z terenów Andaluzji kojarzonych jest z kuchnią arabską. Jest to efekt powszechnego stosowania tu takich dodatków smakowych, jak anyż, imbir oraz szafran. Jakimi przysmakami można się tu zachwycić? Wyjątkowo dobre oceny zbierają duszone bakłażany oraz gazpacho – jedna z najpopularniejszych zup na terenie Hiszpanii. Zachwyca też paella, która stała się jedną z wizytówek hiszpańskiej kuchni. Ryż, warzywa i owoce morza to kombinacja składników, która jest w przypadku tego dania stosowana najchętniej.

Smaczna i zdrowa kuchnia hiszpańska ma swój wyjątkowy charakter. Choć prym wiodą w niej proste składniki, miejscowi kucharze potrafią z nich wyczarować niezwykłe przysmaki. Warzywa, ryby, owoce morza oraz aromatyczne przyprawy sprawiają, że hiszpańska dieta zachwycić może każdego smakosza.

 

 skarby kuchni hiszpańskiej

apartamenty w Chorwacji;domy w Chorwacji;domy w Chorwacji;apartamenty w Hiszpanii;domy w Chorwacji;domy w Hiszpanii;apartamenty w Chorwacji;apartamenty w Chorwacji;domy w Chorwacji;domy w Hiszpanii;domy w Hiszpanii;domy w Chorwacji;apartamenty w Hiszpanii;domy w Hiszpanii;apartamenty w Chorwacji;domy w Chorwacji;noclegi w Chorwacji;noclegi w Chorwacji;domki letniskowe w Chorwacji;domki letniskowe w Chorwacji;apartamenty w Hiszpanii

 

wtorek, 16 września 2014, marikijka

Polecane wpisy

  • Nadziewane naleśniki

    Moja propozycja na sobotnie śniadanie:) 2 naleśniki 4-5 plasterków chudej szynki 1 średni pomidor kilka plasterków sera żółtego 5 zielonych oliwek kilka listków

  • Sałatka z marchewką i mięsem po koreańsku

         Składniki: 0,5 kg. marchewki 20 dkg. filetu z uda z kurcząt 2 dymki  2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 1 ł

  • Tarta z botwinką i kurczakiem

    Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta  1 duży pęczek botwinki 30 dkg. filetu uda z kurczaka 15 dkg. żółtego sera sól pieprz 2 łyżki oliwy Kurczaka do

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl