Blog > Komentarze do wpisu
Pierożki z mięsem z pieca



Składniki:

Ciasto:

1 szkl. ciepłego mleka

ok.2,5 szkl. mąki

30 gr. drożdży

4 łyżki śmietany

1 łyzka cukru

1 płaska łyżeczka soli

6 łyżek oliwy z oliwek

Nadzienie:

30 dkg. mięsa mielonego

1 duża cebula

10 dkg. sera

sól

pieprz

Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pierzem, mieszamy.

Ser ścieramy na tarce.

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i sól, mieszamy. nastepnie dodajemy 1 szkl. mąki, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie dodajemy kolejną szklanką i zagniatamy miękkie i elastczne ciasto. 

Ciasto dzielimy na niewielkie kulki i wałkujemy je na niewielkie placki.

Na rozwałkowane ciasto kładziemy farsz i posypujemy serem, sklejamy tak by po środku została niewielka dziurka przez którą będzie wychodziła para. Pierożki wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 30 min.

perożki z pieca

 

Wariacje pierogowe

czwartek, 12 marca 2015, marikijka

Polecane wpisy

  • Nadziewane naleśniki

    Moja propozycja na sobotnie śniadanie:) 2 naleśniki 4-5 plasterków chudej szynki 1 średni pomidor kilka plasterków sera żółtego 5 zielonych oliwek kilka listków

  • Tarta z botwinką i kurczakiem

    Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta  1 duży pęczek botwinki 30 dkg. filetu uda z kurczaka 15 dkg. żółtego sera sól pieprz 2 łyżki oliwy Kurczaka do

  • Ciasto drożdżowe z cebulą i serem

    Drożdżówki na słono...uwielbiam Składniki na 1 porcję: 20 dkg. gotowego drożdżowego ciasta 2 duże cebule 10 dkg. startego sera 1 łyżka oleju sól pieprz Cebulę o

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl