Blog > Komentarze do wpisu
Wieprzowe poliki duszone w czerwonym winie

Dziś przedstawiam propozycję na delikatne i smaczne mięso z polików wieprzowych.

Składniki:

1 kg. polików wieprzowych

1 średnia cebula

1 średnia marchew

2 średnie pomidory

1 duży ząbek czosnku

150 ml. wytrawnego wina

300 ml. warzywnego wywaru

4-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo zmielony pieprz

olej

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Do garnka nalewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy.  Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę, następnie wyjmujemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do zasmażanych warzyw, smażymy 5 min. Następnie dodajemy wywar warzywny,  wino i sól, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz, gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy poliki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45-50 min. Podajemy z kaszą lub piure. Smacznego!

POLIKI

 

niedziela, 05 marca 2017, marikijka

Polecane wpisy

  • spaghetti z sosem pomidorowo-baklażanowym

    Składniki: 0,5 opakowania spaghetti Sos: 3 średnie pomidory 1 połowa średniego bakłażana 1 średnia cebula kilka listków zielonej bazylii sól pieprz 2 łyżki oli

  • Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

    Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni c

  • Krewetki w sosie curry

    Uwielbiam kuchnię indyjską. Po kolejnej wizycie w bardzo dobrej indyjskiej restauracji, postanowiłam w domu upichcić tym razem krewetki w sosie curry. Werdykt m

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl