czwartek, 01 grudnia 2016
Samsa z dynią - kuchnia uzbecka

Dziś kolejny przepis na samsę, tym razem z dynią :)

 

Składniki:

0,5 kg mąki

ok. 300 ml. letniej wody

sól

10 dkg. masła

sezam

Farsz:

40 dkg.obranej dyni

2 duże cebule

10 dkg. masła

sól

pieprz czarny

Do mąki wsypujemy ok 0,5 łyżeczki soli i powoli dodajemy letnią wodę, zagniatamy ciasto, które  musi być miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i ostawiamy.

W tym czasie robimy w farsz: dynię kroimy na  małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Wszystko doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i mieszamy.

 Masło roztapiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw bardzo cienko wałkujemy pierwszą część i smarujemy ją z jednej strony roztopionym masłem i mocno zwijamy w roladę. Roladę kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5- 2 cm.   Każdy kawałek wałkujemy ale niezbyt cienko. 

Na każdy rozwałkowany kawałek kładziemy farsz i kawałek masła i sklejamy je.

Pierożki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 25-30 min. Smacznego!

42

poniedziałek, 28 listopada 2016
Risotto z omułkami

Smaczna i bardziej zdrowa wersja tradycyjnego risotto. Proszę pamiętać o tym, że ryż brązowy trzeba gotować nie mniej niż 40 min., inaczej będzie on twardy.

Składniki:

30 dkg. ryżu brązowego

1 duża cebula

50 gr. masła

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

20 dkg. mrożonych omułek

1 litr wywaru warzywnego

10 dkg. tartego parmezanu

1/4 łyżeczka suszonej bazylii

100 ml. czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Cebulę obieramy i kroimy. Na patelni z grubym dnem roztapiamy masło i kładziemy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 0,5 l. wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wywaru.

Po 20 min. dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, drobno posiekany czosnek i bazylię, odrobinę solimy i dusimy kolejne 10 min.

Po tym czasie dodajemy jeszcze trochę wywaru, rozmrożone, obrane i opłukane omułki oraz wino, dusimy kolejne 10 min. 

Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i serem, dokładnie mieszamy i od razu nakładamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Smacznego!

114

 

 

Spaghetti z sosem dyniowym

Składniki:

Dynia obrana 30 dkg.

boczek 10 dkg.

1 duża cebula.

1 śmietanka (200 ml),

0,5 szkl. wywaru warzywnego,

sól pieprz,

2 ząbki czosnku,

oliwa,

zielenina.

Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy i obsmażamy cebulę na złocisty kolor . Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, połowę boczku pokrojonego w kostkę i wywar i dusimy przez 20 min. na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt rzadka trochę odparowujemy), dodajemy drobno posiekany boczek, dusimy kolejne 5 min. i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem i posiekaną zieleniną.

10

sobota, 26 listopada 2016
Smażone tofu w sosie sojowym

Składniki:

1` opakowanie tofu (180 gr.)

1 łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

niewielki kawałek papryczki chili

2 łyżki oliwy

zielenina

Na patelnię nalewamy olej, wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy na złocisty kolor z każdej strony. W tym czasie do miseczki wlewamy sosy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chili, dokładnie mieszamy.  Gdy tofu już będzie złocistego koloru, zalewamy je sosem, szybko i dokładnie mieszamy i obsmażamy przez kilkanaście sekund. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

9

 

 

20:11, marikijka
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 listopada 2016
Pizza z oliwą i parmezanem

Uwielbiam włoską pizzę na cienkim spodzie z małą ilością składników. Dziś kolejny przepis, tym razem na pizzę na oliwie.

Przepis na ciasto znajdziecie  tutaj

Nadzienie:

kilka grubych plasterków szynki

1 duży pomidor

papryczka chili

starty parmezan

Sos:

kilka łyżek oliwy

łyżeczka oregano

odrobina soli i pieprzu

świeża rukola

Oliwę łączymy z oregano, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.

Ciasto cienko wałkujemy, środek smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy bakłażany, pomidory, kapar i chili i wszystko obficie posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10-15 min. Smacznego!

61

19:57, marikijka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 listopada 2016
Pizza z grillowanymi bakłażanami

Uwielbiam włoską pizzę na cienkim spodzie z małą ilością składników. Będąc we Włoszech zwróciłam uwagę, że jedną z dość popularnych pozycji jest pizza z grillowanymi bakłażanami. Dziś podaję właśnie taki przepis :)

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)

1/2 szklanki letniej wody

2 dkg drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju

Nadzienie:

1 duży bakłażan

1 duży pomidor

garść kaparów

opcjonalnie papryczka chili

starta mozzarella 20-30 dkg.

Sos pomidorowy:

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

oregano i bazylia do smaku
3,4  łyżki wody 

odrobina soli i pieprzu


Wszystkie składniki do sosu ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy.

Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok 0,5 cm. solimy i odstawiamy. Po 10 min. osuszamy je ręcznikiem i smażymy na grillu elektrycznym. Na koniec trochę posypujemy suszoną bazylią.

Pomidor kroimy w cienkie talarki. 

Kapary odsączamy.

Papryczkę kroimy w talarki.

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.

Ciasto cienko wałkujemy, środek smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy bakłażany, pomidory, kapar i chili i wszystko obficie posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10-15 min. Smacznego!

8

 

 
 

 

 

12:44, marikijka
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 listopada 2016
Szi-zupa z kapusty kiszonej kuchnia rosyjska

Szi- to zupa z kiszonej kapusty, bardzo dobra zwłaszcza po udanej imprezie :) Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

1 kg. wołowiny (lub wołowina na pół z wieprzowiną)

0,5 kg. kapusty kiszonej

20 dkg. pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

5-7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

śmietana

zielenina

Wołowinę zalewamy 3 l. wody i wstawiam na ogień, gdy woda się zagotuje usuwamy piankę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5. Następnie solimy, dodajemy ziele angielskie  i liście laurowe i gotujemy przez kolejne 15 min.

W tym czasie na patelnię nalewamy parę łyżek oleju i obsmażamy drobno posiekaną cebulę przez 5 min, ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i przecier pomidorowy, wszystko zalewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do kapusty i dusimy kolejne 10 min.

Mięso wyjmujemy i kroimy na niewielkie kawałki. Duszoną kapustę z pieczarkami dodajemy do bulionu, wrzucamy tam pokrojone mięso, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 min.

Podajemy z posiekaną zieleniną i śmietaną. Smacznego!

34

 

20:39, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2016
Tarta z kurczakiem i ziemniakami

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

0,5 kg. filetów z uda kurczaka

3 duże ziemniaki

2 duże cebule

natka pietruszki

1 czubata łyżeczka przyprawy chicken masala

sól 

świeżo zmielony pieprz

opcjonalnie pół łyżeczki papryki chili

Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i drobno kroimy. Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Natkę płuczemy i siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy je przyprawami i dokładnie mieszamy.

 

Na blasze układamy 1 płat ciasta na który wykładamy farsz, przykrywamy drugim płatem i mocno sklejamy brzegi. Po środku robimy małą dziurkę i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 50 min. Podajemy z sałatką. Smacznego!

53

 

niedziela, 06 listopada 2016
Szurpa-kuchnia uzbecka

Dziś kolejny mój przepis na szurpę- czyli zupę z warzywami i mięsem z kuchni uzbeckiej. Jest wiele przepisów na tę smaczną i dość łatwą zupę. Już podawałam Wam przepis na szurpę z baraniną, a dziś szurpa z wołowiną, wersja ligh (bez obsmażania). 

 

Składniki na 5 litrów wody:

1 kg.wołowiny z kością, lub żeberek wołowych

1 duża cebula

3 duże marchewki

2 duże pomidory

pół szklanki cieciorki

3 duże ziemniaki

3 liście laurowe

sól

pieprz

zielenina

Świeżą wołowinę najlepiej wymoczyć przez 2-3 godz. żeby się pozbyć resztek krwi.

Cieciorkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godz.

Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki  i układamy je w garnku, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje, usuwamy piankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz.

Następnie dodajemy liść laurowy, cieciorkę i obraną całą cebulę i gotujemy przez kolejne 40 min.

W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki i kroimy na dość duże kawałki. Pomidory kroimy na 8 części.

Po 40 min. dodajemy marchewkę i gotujemy przez 10 min., potem dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory i gotujemy przez kolejne 15-20 min. Przed podaniem posypujemy zieleniną. Smacznego!

4

17:34, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 października 2016
Pomidory marynowane

Jesień nas rozpieszcza. W październiku nadal sprzedają, świeże maliny i pomidory na rynku :) Dziś podaję przepis mojej teściowej na smaczne marynowane pomidory:)

Składniki na 1 kg. pomidorów:

1 l. wody

3 łyżki cukru

1 łyżka soli

3 łyżki oleju

1 duża cebula

3 liście laurowe

6 ziaren pieprzu czarnego

7 łyżek octu

opcjonalnie ( 1 papryka chili- dla tych kto lubi na ostro)

Słoiki myjemy, wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 210 C i pasteryzujemy przez 30 min.

W tym czasie robimy marynatę: Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje, następnie dodajemy sól, cukier, liść laurowy, pieprz oraz ocet, dokładnie mieszamy. 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółka. Do wypasteryzowanych słoików wkładamy pokrojoną w kółka  cebulę, następnie układamy nakłute wykałaczką pomidory. Zalewamy wszystko olejem i marynatą i od razu zakręcamy wypasteryzowaną pokrywką. Gorące słoiki odwracamy do góry nogami i zostawiamy je w takim stanie do wystygnięcia. Super smakują już po dwóch dniach ale można je również zostawić na na kilka tygodni lub miesięcy w chłodnym miejscu :) 

113

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 81
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl