czwartek, 04 maja 2017
Nadziewane naleśniki

Moja propozycja na sobotnie śniadanie:)

2 naleśniki

4-5 plasterków chudej szynki

1 średni pomidor

kilka plasterków sera żółtego

5 zielonych oliwek

kilka listków bazylii

Na naleśnik warstwami kładziemy szynkę, pokrojone pomidory i oliwki, ser i bazylię, przykrywamy 2 naleśnikiem i kładziemy na grill elektryczny i przykrywamy 2 częścią grilla, trochę naciskając. Naleśnik grillujemy ok 3 min. Wyjmujemy i od razu podajemy.

nalesniknalenik1

 

 

środa, 03 maja 2017
Sałatka z marchewką i mięsem po koreańsku

 

  

Składniki:

0,5 kg. marchewki

20 dkg. filetu z uda z kurcząt

2 dymki 

2 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

1 łyżka sosu sojowego

 1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu 6%

6 łyżek oleju

0,5 łyżeczki suszonej papryki chili (płatki)

sól

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mięso drobno kroimy i obsmażamy na złocisty kolor na 2 łyżkach oleju. Na koniec solimy i doprawiamy pieprzem.   Do startej marchewki dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę, cukier, sos sojowy, ocet, olej sól i paprykę chili i wszystko bardzo dokładnie mieszamy rękami. Na koniec dodajemy mięso i jeszcze raz wszystko mieszamy, odstawiamy na parę godzin do lodówki, następnie wyjmujemy i jemy.121

 

wtorek, 02 maja 2017
Tarta z botwinką i kurczakiem

Składniki:

1 opakowanie francuskiego ciasta 

1 duży pęczek botwinki

30 dkg. filetu uda z kurczaka

15 dkg. żółtego sera

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Kurczaka dość drobno kroimy i obsmażamy do gotowości. Na koniec solimy i pieprzymy, Botwinkę myjemy i drobno siekamy (Iiście). Ser ścieramy na tarce. W misce mieszamy drobno posiekane liście, ser i wysmażonego kurczaka. Na połowę ciasta wykładamy farsz i sklejamy dokładnie 2 częścią ciasta. Zostawiamy 1 małą dziurkę, by wychodziła para i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na na 30 min.131

 

piątek, 28 kwietnia 2017
Ciasto drożdżowe z cebulą i serem

Drożdżówki na słono...uwielbiam

Składniki na 1 porcję:

20 dkg. gotowego drożdżowego ciasta

2 duże cebule

10 dkg. startego sera

1 łyżka oleju

sól

pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10  min, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.  Ciasto wałkujemy o grubości 0,5 cm. posypujemy dużą ilością  sera, wykładamy cebulę i znowu posypujemy serem. Sklejamy brzegi i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 20-25 min.

bua

 

Schab nadziewany morelami

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości

20 dkg. moreli

sól

pieprz

2 łyżki oleju

Schab przecinamy w środku robiąc symetryczną dziurę. Następnie upychamy w dziurę morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.  Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami i odstawiamyna kilka godzin do lodówki.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 200C przez godzinę ,a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. 20 min. przed końcem rozcinamy worek i i czekamy aż schab się zrumenł polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia. Gotowy schab przekładamy na miskę i czekamy aż odpocznie (ok. 10.min.) Następnie kroimy i podajemy z sosem lub bez.

 

123

środa, 26 kwietnia 2017
spaghetti z sosem pomidorowo-baklażanowym

Składniki:

0,5 opakowania spaghetti

Sos:

3 średnie pomidory

1 połowa średniego bakłażana

1 średnia cebula

kilka listków zielonej bazylii

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy w-g instrukcji na opakowaniu, doprawiamy odrobiną oliw i mieszamy.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę, następnie wyjmujemy i ściągamy skórkę.

Cebulę drobno siekamy. Pomidory i bakłażany drobno kroimy. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę, obsmażam przez 1 min. Następnie dodajemy pomidory i bakłażany i zmniejszamy ogień. warzywa dusimy na małym ogniu, często je ugniatając, tak by z czasem powstała papka. Na koniec solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii. Sos wykładamy na makaron i podajemy. Smacznego :)

sos

 

sobota, 15 kwietnia 2017
Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni czas trzymania nad ogniem lub w piekarniku, bo nie wolno jej przesuszyć.

Składniki:

0,5 kg. jagnięcej wątróbki

20 dkg. surowej słoniny

sól

pieprz

Wątróbkę i słoninę kroimy na dość duże kawałki i wkładamy do miski. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Wątróbkę na przemian ze słoniną nadziewamy na patyki i kładziemy  na brytfannie tak by mięso nie dotykało dna. wstawiamy do rozgrzanego do 250 C piekarnika z funkcją grill na 15 min. Wyjmujemy i od razu jemy, najlepiej z marynowaną cebulą :)

 szaszlyk

czwartek, 09 marca 2017
Carpaccio z buraka

2 średnie buraki

kawałek parmezanu

duża garść oliwek

duża garść rukoli

oliwa z oliwek

sól

pieprz

ocet balsamiczny

Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią i wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 1 h. Następnie ostudzamy i kroimy na cieniutkie plasterki. W misce robimy marynatę: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, odrobina soli i pieprzu. Gotową marynatą zalewamy pokrojone na cieniutkie plasterki buraki i odstawiamy na 15 min.

Następnie na talerzu wykładamy zamarynowane buraki, posypujemy wszystko rukolą, startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami.

 Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i jemy :)salat1

niedziela, 05 marca 2017
Pieczone frytki z batatów

Składniki:

4-5 dużych batatów

1 łyżka oliwy

sól

pieprz

Bataty obieramy, myjemy i dość grubo kroimy. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Bataty skrapiamy odrobiną oliwy, solimy, doprawiamy pieprzem i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnia z włączoną funkcją termoobiegu na ok. 20-25 min.  Smacznego!


unnamed_25

 

Wieprzowe poliki duszone w czerwonym winie

Dziś przedstawiam propozycję na delikatne i smaczne mięso z polików wieprzowych.

Składniki:

1 kg. polików wieprzowych

1 średnia cebula

1 średnia marchew

2 średnie pomidory

1 duży ząbek czosnku

150 ml. wytrawnego wina

300 ml. warzywnego wywaru

4-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo zmielony pieprz

olej

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Do garnka nalewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy.  Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę, następnie wyjmujemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do zasmażanych warzyw, smażymy 5 min. Następnie dodajemy wywar warzywny,  wino i sól, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz, gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy poliki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45-50 min. Podajemy z kaszą lub piure. Smacznego!

POLIKI

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl