wtorek, 07 lutego 2017
KIM CZI - KUCHNIA KOREAŃSKA
Uwielbiam kim czi. Kim czi to- marynowana na ostro kapusta pekińska. Robi się zdecydowanie dłużej, niż znika :)

Składniki:

1 duża (ok.2 kg.) kapusta pekińska

2 duże czubate łyżki soli

1 l. wody

Marynata:

6 papryczek pepperoni

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona papryka

1 łyżeczka łyżeczki soli

Kapustę myjemy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do garnka. Do zagotowanej i ostudzonej wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, zalewamy kapustę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.

Po 2 dniach, kapustę bardzo dobrze odcedzamy, jeżeli jest bardzo solona, to płuczemy i wkładamy do garnka. Papryki słodką i pepperoni oraz czosnek mielimy lub blendujemy, doprawiamy solą i mieszamy. Następnie kapustę bardzo dobrze mieszamy z marynatą, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówki. Można kim czi konsumować już po dobie ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego :)

kimczi

11:52, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 lutego 2017
Jajecznica z łososiem

Składniki:

2 jajka

2 łyżki mleka

5 dkg. solonego łososia

1 mały pomidor 

5 oliwek

garść startego sera

sól

pieprz 

 łyżka oleju

Do miski wbijamy jajka, dodajmy mleko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i nagrzewamy, następnie wylewamy masę jajeczną, tak by pokryła całe dno patelni  i od razu dodajemy starty ser, smażymy  na średnim ogniu przez minutę, następnie na połowę naleśnika kładziemy pokrojone oliwki, pokrojony w plastry pomidor i plastry łososia. Przykrywamy drugą częścią i smażymy na średnim ogniu przez kolejne 2 min. i od razu podajemy.

unnamed_18

sobota, 04 lutego 2017
Rolada z indyka nadziewana suszonymi pomidorami

Składniki:

1 kg. filetu z udźca indyka bez skóry

10-15 suszonych pomidorów 

sól

1 łyżka sumaka

pieprz

Filet kroimy wzdłuż na pół, solimy z 2 stron, doprawiamy pieprzem i nacieramy sumakiem. Filety  przykrywamy folią spożywczą i trochę ubijamy tłuczkiem, następnie układamy na mięso suszone pomidory i zwijamy w roladę i związujemy nicią. Garnek rzymski moczymy przez 15 min. Następnie na dno kładziemy roladę, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i pieczemy przez 2 godz. od czasu do czasu roladę obracamy. 

Wyjmujemy, usuwamy nić, kroimy i podajemy z sosem pomidorowym lub innym ostrym. Smacznego!

unnamed_164

 

 

 

 

 

21:52, marikijka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2017
Barszcz ukraiński
 

Składniki:

na ok. 3 l. wody

mięso z kością - 0,7 kg.

cebula duża- 1 szt.

marchewka duża- 1 szt.

buraki średnie- 3 szt.

przecier pomidorowy- 1 łyżka

liść laurowy- 2 szt.

ziele angielskie - 6 ziarenek.

ziemniaki średnie- 2- 3 szt.

kapusta- 1 kg.

czosnek- 3 ząbki

fasola czerwona 

zielenina,śmietana

sól,pieprz

Fasolę zalewamy na parę godzin ciepłą wodą. Z mięsa robimy wywar (gdy woda się zagotuje, usuwamy pianę i od razu wrzucamy fasolę), gotujemy przez godzinę.

Następnie z pokrojonej cebuli, startej na tarce marchewki i buraków robimy zasmażkę, dodajemy przecier, wyciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprz. Zasmażkę wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną kapustę, i gotujemy przez 15 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15-50 min.  Podajemy ze śmietaną i ewentualnie z zieleniną. Można też wycisnąć świeży czosnek :) Mmm pycha...

unnamed_11

18:22, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2017
Sałatka z grillowanym tuńczykiem

Składniki:

garś liści sałaty

garść rukoli

1 duży malinowy pomidor

1 średnia czerwona cebula

20 dkg. tuńczyka

1 jajko

10 dkg. sezamu

4 łyżki mąki

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki soku z cytryn

5 łyżek oleju z pestek winogron

1 ząbek czosnku

Tuńczyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.. Warzywa i sałaty myjemy. Paprykę kroimy w paski, doprawiamy 1 łyżką oleju z pestek winogron i szybko obsmażamy na grillu. Do dużej miski wsypujemy poszarpane liście sałaty, rukolę, posiekaną w krążki czerwoną cebulę, pokrojony pomidor i grillowaną paprykę. Doprawiamy 3 łyżkami oleju z pestek z winogron i octem balsamicznym, mieszamy. Następnie wykładamy na płaski talerz.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, 

Tuńczyka kroimy w grube paski, obtaczamy w mące, jajku i ziarnach sezamu i szybko obsmażamy na grillu elektrycznym (ja je obsmażyłam trochę dłużej, bo nie lubię na niedosmażonej ryby), w niewielkiej ilości oleju. Wykładamy na warzywa i jemy :)

salat

 

niedziela, 22 stycznia 2017
Domowy rosół

Składniki na 2,5 l. wody:

0,5 kg. najlepiej wiejskiego kurczaka

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 duża papryka

1 duży pomidor

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól

Kurczaka zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień,  czekamy aż woda się zagotuje, nie zapominając usuwać powstałą pianę. Następnie wrzucamy obraną całą cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na pół paprykę i gotujemy kolejne pół godziny. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, oraz pokrojonego w ćwiartki pomidora, doprawiamy solą i gotujemy kolejne pół godziny. Podajemy z ugotowanym makaronem i zieleniną. Smacznego!

sup

 

14:15, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2017
Słone lassi -kuchnia indyjska

Składniki:

500 ml gęstego jogurtu naturalnego

200 ml bardzo zimnej wody

sól

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka soku z cytryny

pieprz czarny

ew. świeże listki mięty do dekoracji

Miksujemy jogurt z wodą, szczyptą soli, łyżeczką kuminu, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny. Napój wlewamy do szklaneczek i dekorujemy listkami mięty.

lassi1

 

Krewetki w sosie curry

Uwielbiam kuchnię indyjską. Po kolejnej wizycie w bardzo dobrej indyjskiej restauracji, postanowiłam w domu upichcić tym razem krewetki w sosie curry. Werdykt męża- nie mniej dobre niż w restauracji :)

Składniki:

80 dkg. krewetek obranych

25 gr. masła

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru

3 łyżki zielonej pasty curry

1 łyżeczka curry (przyprawy)

1 lub 2 papryczki chili

1 łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 puszka mleczka kokosowego

25 dkg. pomidorów bez skórki

pieprz czarny zmielony

sól

natka pietruszki

Cebulę obieramy i siekamy, na patelnię wrzucamy kostkę masła, roztapiamy, dodajmy posiekaną cebulę i obsmażamy na wolnym ogniu przez 5 min.

- dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i starty imbir, obsmażamy kolejne 10 min. na wolnym ogniu.

- następnie dodajemy garam masala, pokrojone pomidory, zmielony kumin, oraz krewetki i dusimy 10 min.

- na koniec dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, posiekaną papryczkę chili (jedną lub dwie- w zależności od ostrości) oraz doprawiamy solą. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 5 min. Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Krewetki podajemy z ryżem. Smacznego!

curry

 

 

 

wtorek, 10 stycznia 2017
BESZBARMAK- danie narodów Azji Środkowej
Kiedyś już podawałam przepis na to bardzo smaczne i trochę pracochłonne danie narodów Azji Środkowej.  Dziś kolejny przepis na Beszbarmak, tym razem z wołowiną i baraniną.

Składniki:

1 kg. baraniny

1 kg. wołowiny z kością 

4 liście laurowe

kilka ziarenek czarnego pieprzu

5 dużych cebul

natka pietruszki

1 kg. ziemniaków

Ciasto:

2 jajka

200 ml. wody

ok. 800 gr. mąki

odrobina soli

Mięso bardzo dobrze myjemy,wstawiamy na ogień, zalewamy 6 l. wody, czekamy aż woda się zagotuję i zbieramy powstałą na wierzchu pianę. Zupę gotujemy przez 3,5 godziny na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i 1 obraną cebulę i sól.

Póki zupa się gotuje, wyrabiamy ciasto. Ok. 1,5 szkl. mąki mieszamy z jajkami, wodą i solą i zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby dodajemy mąkę. Ciasto musi być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je, im ciasto będzie cieńsze, tym lepiej. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty  ok. 5x5 cm. Pokrojone ciasto zostawiamy na desce dobrze posypanej mąką. 

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do gotowości, odcedzamy.

Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i przez parę minut obsmażamy cebulę. Po tym czasie dodajemy 2 hohelki wywaru mięsnego, sól oraz dużą ilość mielonego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 5 min.

Mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy je na niewielkie kawałki.

Połowę wywaru przelewamy do innego garnka (przyda się później). Do wrzącego wywaru wrzucamy kawałki ciasta i gotujemy przez 8 min. Po tym czasie łyżką cedzakową  ostrożnie wyjmujemy ugotowane ciasto i wykładamy na wielkim talerzu. Na ciasto kładziemy ugotowane ziemniaki,  pokrojone mięso, a na mięso duszoną cebulę. Całość posypujemy zieleniną.

Osobno do małych miseczek nalewamy wywar, posypujemy go mocno pieprzem i zieleniną.  Smacznego!

beszbarmak

poniedziałek, 02 stycznia 2017
Pasta z awokado z oliwkami i kaparami

Składniki:

1 dojrzałe awokado 

garść czarnych oliwek

garść dużych kaparów

2 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka koperku

pieprz

opcjonalnie sól

Awokado obieramy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy oliwki, kapary, koperek, oliwę i pieprz i wszystko blendujemy. Jeżeli za mało soli, to dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Smacznego!

pasta

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl