sobota, 15 kwietnia 2017
Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni czas trzymania nad ogniem lub w piekarniku, bo nie wolno jej przesuszyć.

Składniki:

0,5 kg. jagnięcej wątróbki

20 dkg. surowej słoniny

sól

pieprz

Wątróbkę i słoninę kroimy na dość duże kawałki i wkładamy do miski. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Wątróbkę na przemian ze słoniną nadziewamy na patyki i kładziemy  na brytfannie tak by mięso nie dotykało dna. wstawiamy do rozgrzanego do 250 C piekarnika z funkcją grill na 15 min. Wyjmujemy i od razu jemy, najlepiej z marynowaną cebulą :)

 szaszlyk

czwartek, 09 marca 2017
Carpaccio z buraka

2 średnie buraki

kawałek parmezanu

duża garść oliwek

duża garść rukoli

oliwa z oliwek

sól

pieprz

ocet balsamiczny

Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią i wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 1 h. Następnie ostudzamy i kroimy na cieniutkie plasterki. W misce robimy marynatę: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, odrobina soli i pieprzu. Gotową marynatą zalewamy pokrojone na cieniutkie plasterki buraki i odstawiamy na 15 min.

Następnie na talerzu wykładamy zamarynowane buraki, posypujemy wszystko rukolą, startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami.

 Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i jemy :)salat1

niedziela, 05 marca 2017
Pieczone frytki z batatów

Składniki:

4-5 dużych batatów

1 łyżka oliwy

sól

pieprz

Bataty obieramy, myjemy i dość grubo kroimy. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Bataty skrapiamy odrobiną oliwy, solimy, doprawiamy pieprzem i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnia z włączoną funkcją termoobiegu na ok. 20-25 min.  Smacznego!


unnamed_25

 

Wieprzowe poliki duszone w czerwonym winie

Dziś przedstawiam propozycję na delikatne i smaczne mięso z polików wieprzowych.

Składniki:

1 kg. polików wieprzowych

1 średnia cebula

1 średnia marchew

2 średnie pomidory

1 duży ząbek czosnku

150 ml. wytrawnego wina

300 ml. warzywnego wywaru

4-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo zmielony pieprz

olej

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Do garnka nalewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy.  Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę, następnie wyjmujemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do zasmażanych warzyw, smażymy 5 min. Następnie dodajemy wywar warzywny,  wino i sól, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz, gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy poliki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45-50 min. Podajemy z kaszą lub piure. Smacznego!

POLIKI

 

sobota, 25 lutego 2017
Naleśniki z mięsem

Składniki:

6 naleśników

30 dkg. upieczonego mięsa ( u mnie indyk)

1 średnia cebula

2 średnie pomidory

1 mały pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy na wolnym ogniu 5 min. w tym czasie pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min, następnie odcedzamy, zdejmujemy skórkę, drobno kroimy i dodajemy do cebuli, dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy posiekane mięso i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 min.

Następnie na naleśnik kładziemy trochę farszu, i zwijamy w roladkę. Gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10 min. Smacznego!

bliny

wtorek, 07 lutego 2017
KIM CZI - KUCHNIA KOREAŃSKA
Uwielbiam kim czi. Kim czi to- marynowana na ostro kapusta pekińska. Robi się zdecydowanie dłużej, niż znika :)

Składniki:

1 duża (ok.2 kg.) kapusta pekińska

2 duże czubate łyżki soli

1 l. wody

Marynata:

6 papryczek pepperoni

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona papryka

1 łyżeczka łyżeczki soli

Kapustę myjemy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do garnka. Do zagotowanej i ostudzonej wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, zalewamy kapustę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.

Po 2 dniach, kapustę bardzo dobrze odcedzamy, jeżeli jest bardzo solona, to płuczemy i wkładamy do garnka. Papryki słodką i pepperoni oraz czosnek mielimy lub blendujemy, doprawiamy solą i mieszamy. Następnie kapustę bardzo dobrze mieszamy z marynatą, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówki. Można kim czi konsumować już po dobie ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego :)

kimczi

11:52, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 05 lutego 2017
Jajecznica z łososiem

Składniki:

2 jajka

2 łyżki mleka

5 dkg. solonego łososia

1 mały pomidor 

5 oliwek

garść startego sera

sól

pieprz 

 łyżka oleju

Do miski wbijamy jajka, dodajmy mleko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i nagrzewamy, następnie wylewamy masę jajeczną, tak by pokryła całe dno patelni  i od razu dodajemy starty ser, smażymy  na średnim ogniu przez minutę, następnie na połowę naleśnika kładziemy pokrojone oliwki, pokrojony w plastry pomidor i plastry łososia. Przykrywamy drugą częścią i smażymy na średnim ogniu przez kolejne 2 min. i od razu podajemy.

unnamed_18

sobota, 04 lutego 2017
Rolada z indyka nadziewana suszonymi pomidorami

Składniki:

1 kg. filetu z udźca indyka bez skóry

10-15 suszonych pomidorów 

sól

1 łyżka sumaka

pieprz

Filet kroimy wzdłuż na pół, solimy z 2 stron, doprawiamy pieprzem i nacieramy sumakiem. Filety  przykrywamy folią spożywczą i trochę ubijamy tłuczkiem, następnie układamy na mięso suszone pomidory i zwijamy w roladę i związujemy nicią. Garnek rzymski moczymy przez 15 min. Następnie na dno kładziemy roladę, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i pieczemy przez 2 godz. od czasu do czasu roladę obracamy. 

Wyjmujemy, usuwamy nić, kroimy i podajemy z sosem pomidorowym lub innym ostrym. Smacznego!

unnamed_164

 

 

 

 

 

21:52, marikijka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2017
Barszcz ukraiński
 

Składniki:

na ok. 3 l. wody

mięso z kością - 0,7 kg.

cebula duża- 1 szt.

marchewka duża- 1 szt.

buraki średnie- 3 szt.

przecier pomidorowy- 1 łyżka

liść laurowy- 2 szt.

ziele angielskie - 6 ziarenek.

ziemniaki średnie- 2- 3 szt.

kapusta- 1 kg.

czosnek- 3 ząbki

fasola czerwona 

zielenina,śmietana

sól,pieprz

Fasolę zalewamy na parę godzin ciepłą wodą. Z mięsa robimy wywar (gdy woda się zagotuje, usuwamy pianę i od razu wrzucamy fasolę), gotujemy przez godzinę.

Następnie z pokrojonej cebuli, startej na tarce marchewki i buraków robimy zasmażkę, dodajemy przecier, wyciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprz. Zasmażkę wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną kapustę, i gotujemy przez 15 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15-50 min.  Podajemy ze śmietaną i ewentualnie z zieleniną. Można też wycisnąć świeży czosnek :) Mmm pycha...

unnamed_11

18:22, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2017
Sałatka z grillowanym tuńczykiem

Składniki:

garś liści sałaty

garść rukoli

1 duży malinowy pomidor

1 średnia czerwona cebula

20 dkg. tuńczyka

1 jajko

10 dkg. sezamu

4 łyżki mąki

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki soku z cytryn

5 łyżek oleju z pestek winogron

1 ząbek czosnku

Tuńczyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.. Warzywa i sałaty myjemy. Paprykę kroimy w paski, doprawiamy 1 łyżką oleju z pestek winogron i szybko obsmażamy na grillu. Do dużej miski wsypujemy poszarpane liście sałaty, rukolę, posiekaną w krążki czerwoną cebulę, pokrojony pomidor i grillowaną paprykę. Doprawiamy 3 łyżkami oleju z pestek z winogron i octem balsamicznym, mieszamy. Następnie wykładamy na płaski talerz.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, 

Tuńczyka kroimy w grube paski, obtaczamy w mące, jajku i ziarnach sezamu i szybko obsmażamy na grillu elektrycznym (ja je obsmażyłam trochę dłużej, bo nie lubię na niedosmażonej ryby), w niewielkiej ilości oleju. Wykładamy na warzywa i jemy :)

salat

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl