poniedziałek, 02 stycznia 2017
Pasta z awokado z oliwkami i kaparami

Składniki:

1 dojrzałe awokado 

garść czarnych oliwek

garść dużych kaparów

2 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka koperku

pieprz

opcjonalnie sól

Awokado obieramy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy oliwki, kapary, koperek, oliwę i pieprz i wszystko blendujemy. Jeżeli za mało soli, to dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Smacznego!

pasta

 

niedziela, 01 stycznia 2017
Carpaccio z łososia
 Pycha :)
200 gr. świeżego łososia
0,5 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
 
3 duże garście rukoli
15 czarnych oliwek
niewielki kawałek parmezanu
oliwa
pieprz 
sól
 
Łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem, wkładamy do pojemnika, solimy i dodajemy cukier, wstawiamy do lodówki na dobę.
Następnie wyjmujemy, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na min.4 godz.
Talerz smarujemy odrobiną oliwy i układamy na nim cieniutko pokrojonego łososia bez skórki.
Na środku układamy rukolę, pokrojone czarne oliwki i parmezan.
Bezpośrednio przed konsumpcją doprawiamy oliwą, pieprzem ewentualnie solą, smacznego!
karpacho
środa, 21 grudnia 2016
Kurczak a'la KFC

Przepisów na tego typu kurczaka jest wiele. Ale ten najbardziej przypomina mi oryginał :)

Składniki:

2 duże filety z kurczaka (ok. 0,5 kg.)
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 
0,5 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
 
Ciasto:
 
 2 duże jajka
 
1/3 szklanki mleka 
 
3/4 szklanki mąki pszennej 
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
 
3/4 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  
Dodatkowo panierka:
 
1 szklanka mąki pszennej
 
 
2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
 
ok. 1- 1,5 l oleju do smażenia 
 
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dowolnej wielkości kawałki  Wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę,dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być  gęste. Gotowe ciasto wlewamy do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy tak, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Następnie wyjmujemy kurczaka z marynaty i bardzo dokładnie obtaczamy w mące. 
Do garnka wlewamy olej i dokładnie nagrzewamy, temperatura musi być dość wysoka. Wkładamy po kilka kawałków i smażymy na średnim ogniu na złocisty kolor. Usmażone kawałki przełożymy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Usmażone kawałki na chwilę kładziemy na papierowym ręczniku by się pozbyć zbędnego tłuszczu. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem. Smacznego!
 
unnamed1
sobota, 10 grudnia 2016
Tarta z pstrągiem łososiowym i brokułami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 

połowa brokuła

30 dkg. pstrąga bez skóry

100 ml. śmietany

10 dkg. zmielonego grana padano 

2 jajka

sól

pieprz świeżo zmielony

oliwa z oliwek

Pstrąga  obieramy, wyjmujemy ości i obsmażamy na oliwie do gotowości, na koniec doprawiamy solą i pieprzem, Ciastem obkładamy tortownicę, nakłuwamy i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 12-15 min.

Jajka ubijamy ze śmietaną i 5 dkg. grana padano (lub innym serem), doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczony spód układamy obsmażonego pstrąga i małe różyczki surowego brokuła. Wszystko zalewamy masą jajeczno-serowo-śmietanową masą doprawioną solą i pieprzem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 15 min. Smacznego!

115

 

czwartek, 01 grudnia 2016
Samsa z dynią - kuchnia uzbecka

Dziś kolejny przepis na samsę, tym razem z dynią :)

 

Składniki:

0,5 kg mąki

ok. 300 ml. letniej wody

sól

10 dkg. masła

sezam

Farsz:

40 dkg.obranej dyni

2 duże cebule

10 dkg. masła

sól

pieprz czarny

Do mąki wsypujemy ok 0,5 łyżeczki soli i powoli dodajemy letnią wodę, zagniatamy ciasto, które  musi być miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i ostawiamy.

W tym czasie robimy w farsz: dynię kroimy na  małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Wszystko doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i mieszamy.

 Masło roztapiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw bardzo cienko wałkujemy pierwszą część i smarujemy ją z jednej strony roztopionym masłem i mocno zwijamy w roladę. Roladę kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5- 2 cm.   Każdy kawałek wałkujemy ale niezbyt cienko. 

Na każdy rozwałkowany kawałek kładziemy farsz i kawałek masła i sklejamy je.

Pierożki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 25-30 min. Smacznego!

42

poniedziałek, 28 listopada 2016
Risotto z omułkami

Smaczna i bardziej zdrowa wersja tradycyjnego risotto. Proszę pamiętać o tym, że ryż brązowy trzeba gotować nie mniej niż 40 min., inaczej będzie on twardy.

Składniki:

30 dkg. ryżu brązowego

1 duża cebula

50 gr. masła

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

20 dkg. mrożonych omułek

1 litr wywaru warzywnego

10 dkg. tartego parmezanu

1/4 łyżeczka suszonej bazylii

100 ml. czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Cebulę obieramy i kroimy. Na patelni z grubym dnem roztapiamy masło i kładziemy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 0,5 l. wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wywaru.

Po 20 min. dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, drobno posiekany czosnek i bazylię, odrobinę solimy i dusimy kolejne 10 min.

Po tym czasie dodajemy jeszcze trochę wywaru, rozmrożone, obrane i opłukane omułki oraz wino, dusimy kolejne 10 min. 

Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i serem, dokładnie mieszamy i od razu nakładamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Smacznego!

114

 

 

Spaghetti z sosem dyniowym

Składniki:

Dynia obrana 30 dkg.

boczek 10 dkg.

1 duża cebula.

1 śmietanka (200 ml),

0,5 szkl. wywaru warzywnego,

sól pieprz,

2 ząbki czosnku,

oliwa,

zielenina.

Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy i obsmażamy cebulę na złocisty kolor . Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, połowę boczku pokrojonego w kostkę i wywar i dusimy przez 20 min. na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt rzadka trochę odparowujemy), dodajemy drobno posiekany boczek, dusimy kolejne 5 min. i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem i posiekaną zieleniną.

10

sobota, 26 listopada 2016
Smażone tofu w sosie sojowym

Składniki:

1` opakowanie tofu (180 gr.)

1 łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

niewielki kawałek papryczki chili

2 łyżki oliwy

zielenina

Na patelnię nalewamy olej, wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy na złocisty kolor z każdej strony. W tym czasie do miseczki wlewamy sosy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chili, dokładnie mieszamy.  Gdy tofu już będzie złocistego koloru, zalewamy je sosem, szybko i dokładnie mieszamy i obsmażamy przez kilkanaście sekund. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

9

 

 

20:11, marikijka
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 listopada 2016
Pizza z oliwą i parmezanem

Uwielbiam włoską pizzę na cienkim spodzie z małą ilością składników. Dziś kolejny przepis, tym razem na pizzę na oliwie.

Przepis na ciasto znajdziecie  tutaj

Nadzienie:

kilka grubych plasterków szynki

1 duży pomidor

papryczka chili

starty parmezan

Sos:

kilka łyżek oliwy

łyżeczka oregano

odrobina soli i pieprzu

świeża rukola

Oliwę łączymy z oregano, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.

Ciasto cienko wałkujemy, środek smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy bakłażany, pomidory, kapar i chili i wszystko obficie posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10-15 min. Smacznego!

61

19:57, marikijka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 listopada 2016
Pizza z grillowanymi bakłażanami

Uwielbiam włoską pizzę na cienkim spodzie z małą ilością składników. Będąc we Włoszech zwróciłam uwagę, że jedną z dość popularnych pozycji jest pizza z grillowanymi bakłażanami. Dziś podaję właśnie taki przepis :)

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)

1/2 szklanki letniej wody

2 dkg drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju

Nadzienie:

1 duży bakłażan

1 duży pomidor

garść kaparów

opcjonalnie papryczka chili

starta mozzarella 20-30 dkg.

Sos pomidorowy:

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

oregano i bazylia do smaku
3,4  łyżki wody 

odrobina soli i pieprzu


Wszystkie składniki do sosu ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy.

Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok 0,5 cm. solimy i odstawiamy. Po 10 min. osuszamy je ręcznikiem i smażymy na grillu elektrycznym. Na koniec trochę posypujemy suszoną bazylią.

Pomidor kroimy w cienkie talarki. 

Kapary odsączamy.

Papryczkę kroimy w talarki.

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.

Ciasto cienko wałkujemy, środek smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy bakłażany, pomidory, kapar i chili i wszystko obficie posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10-15 min. Smacznego!

8

 

 
 

 

 

12:44, marikijka
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl