środa, 09 listopada 2016
Szi-zupa z kapusty kiszonej kuchnia rosyjska

Szi- to zupa z kiszonej kapusty, bardzo dobra zwłaszcza po udanej imprezie :) Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

1 kg. wołowiny (lub wołowina na pół z wieprzowiną)

0,5 kg. kapusty kiszonej

20 dkg. pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

5-7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

śmietana

zielenina

Wołowinę zalewamy 3 l. wody i wstawiam na ogień, gdy woda się zagotuje usuwamy piankę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5. Następnie solimy, dodajemy ziele angielskie  i liście laurowe i gotujemy przez kolejne 15 min.

W tym czasie na patelnię nalewamy parę łyżek oleju i obsmażamy drobno posiekaną cebulę przez 5 min, ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i przecier pomidorowy, wszystko zalewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do kapusty i dusimy kolejne 10 min.

Mięso wyjmujemy i kroimy na niewielkie kawałki. Duszoną kapustę z pieczarkami dodajemy do bulionu, wrzucamy tam pokrojone mięso, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 min.

Podajemy z posiekaną zieleniną i śmietaną. Smacznego!

34

 

20:39, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2016
Tarta z kurczakiem i ziemniakami

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

0,5 kg. filetów z uda kurczaka

3 duże ziemniaki

2 duże cebule

natka pietruszki

1 czubata łyżeczka przyprawy chicken masala

sól 

świeżo zmielony pieprz

opcjonalnie pół łyżeczki papryki chili

Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i drobno kroimy. Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Natkę płuczemy i siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy je przyprawami i dokładnie mieszamy.

 

Na blasze układamy 1 płat ciasta na który wykładamy farsz, przykrywamy drugim płatem i mocno sklejamy brzegi. Po środku robimy małą dziurkę i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 50 min. Podajemy z sałatką. Smacznego!

53

 

niedziela, 06 listopada 2016
Szurpa-kuchnia uzbecka

Dziś kolejny mój przepis na szurpę- czyli zupę z warzywami i mięsem z kuchni uzbeckiej. Jest wiele przepisów na tę smaczną i dość łatwą zupę. Już podawałam Wam przepis na szurpę z baraniną, a dziś szurpa z wołowiną, wersja ligh (bez obsmażania). 

 

Składniki na 5 litrów wody:

1 kg.wołowiny z kością, lub żeberek wołowych

1 duża cebula

3 duże marchewki

2 duże pomidory

pół szklanki cieciorki

3 duże ziemniaki

3 liście laurowe

sól

pieprz

zielenina

Świeżą wołowinę najlepiej wymoczyć przez 2-3 godz. żeby się pozbyć resztek krwi.

Cieciorkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godz.

Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki  i układamy je w garnku, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje, usuwamy piankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz.

Następnie dodajemy liść laurowy, cieciorkę i obraną całą cebulę i gotujemy przez kolejne 40 min.

W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki i kroimy na dość duże kawałki. Pomidory kroimy na 8 części.

Po 40 min. dodajemy marchewkę i gotujemy przez 10 min., potem dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory i gotujemy przez kolejne 15-20 min. Przed podaniem posypujemy zieleniną. Smacznego!

4

17:34, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 października 2016
Pomidory marynowane

Jesień nas rozpieszcza. W październiku nadal sprzedają, świeże maliny i pomidory na rynku :) Dziś podaję przepis mojej teściowej na smaczne marynowane pomidory:)

Składniki na 1 kg. pomidorów:

1 l. wody

3 łyżki cukru

1 łyżka soli

3 łyżki oleju

1 duża cebula

3 liście laurowe

6 ziaren pieprzu czarnego

7 łyżek octu

opcjonalnie ( 1 papryka chili- dla tych kto lubi na ostro)

Słoiki myjemy, wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 210 C i pasteryzujemy przez 30 min.

W tym czasie robimy marynatę: Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje, następnie dodajemy sól, cukier, liść laurowy, pieprz oraz ocet, dokładnie mieszamy. 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółka. Do wypasteryzowanych słoików wkładamy pokrojoną w kółka  cebulę, następnie układamy nakłute wykałaczką pomidory. Zalewamy wszystko olejem i marynatą i od razu zakręcamy wypasteryzowaną pokrywką. Gorące słoiki odwracamy do góry nogami i zostawiamy je w takim stanie do wystygnięcia. Super smakują już po dwóch dniach ale można je również zostawić na na kilka tygodni lub miesięcy w chłodnym miejscu :) 

113

 

 

piątek, 07 października 2016
Kurczak czkmeruli-kuchnia gruzińska

Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

kurczak ok 1,5 kg (opcjonalnie podudzia z kurczaka)

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koperku

1 średnia główka czosnku

1 łyżeczka chmeli suneli

1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/4 łyżeczka papryki chili

0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można świeżą)

0,5 l. śmietanki 30%

sól

olej

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki. Jeżeli mamy podudzia to zostawiamy je w całości.

Następnie obsmażamy kawałki kurczaka w niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.

W tym czasie robimy sos. Zieleninę myjemy i bardzo drobno siekamy, obrany czosnek siekamy, dodajemy do śmietanki również jak i resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

Obsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i odrobinę solimy. Następnie kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 1 h. Nie przykrywamy. Na koniec włączamy termoobieg i zostawiamy na 5 min. Smacznego!

71

 

 

sobota, 01 października 2016
Myszki z jajek

Składniki:

10 przepiórczych jajek (lub 10 małych kurzych)

1 mała marchewka

czarny sezam (dla małych jajek można wziąć nasiona chia)

Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy. Marchewkę obieramy i połowę kroimy w cienkie krążki, drugą kroimy w długie cienkie paski.

Na górze robimy niewielkie nacięcia i wstawiamy okrągłe kawałki - uszki. Z tyłu również robimy nacięcie i wstawiamy ogonek. 

Przód trochę nawilżamy i z sezamu robimy oczy i nos. Smacznego!

5

wtorek, 20 września 2016
Kim czi - kuchnia koreańska

Uwielbiam kim czi. Kim czi to- marynowana na ostro kapusta pekińska. Robi się zdecydowanie dłużej, niż znika :)

Składniki:

1 duża (ok.2 kg.) kapusta pekińska

1 duża czubata łyżka soli

1 l. wody

Marynata:

3-4 papryczki pepperoni

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona papryka

1/2 łyżeczki soli

Kapustę myjemy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do garnka. Do zagotowanej i ostudzonej wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, zalewamy kapustę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.

Po 2 dniach, kapustę bardzo dobrze odcedzamy i wkładamy do garnka. Papryki słodką i pepperoni oraz czosnek mielimy lub blendujemy, doprawiamy solą i mieszamy. Następnie kapustę bardzo dobrze mieszamy z marynatą, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówki. Można kim czi konsumować już po dobie ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego :)

33

 

 

niedziela, 11 września 2016
ADŻYKA Z JABŁEK -KUCHNIA ABCHASKA
Adżyka- to ostra pasta, która idealnie pasuje jako sos do różnego rodzaju mięs pieczonych lub z grilla. Także adżykę można stosować jako marynatę np. do kurczaka, albo po prostu do smarowania chleba. Dziś przedstawiam kolejną wersję tej pysznej pasty.

 Składniki:

1 kg. pomidorów

1 kg. papryki czerwonej

1 kg. jabłek

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

6 papryczek chili (można mniej)

0,5 szkl. cukru

ok. 2-3 łyżek soli

1 duża główka czosnku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

6 łyżek octu

0,5 szkl. oleju

Wszyztkie warzywa myjemy i obieramy. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Cebulę  mielimy na maszynce do mielenia mięsa i dodajemy do rozgrzanego oleju, smażymy na średnim ogniu 15 min., mieszając od czasu do czasu.  Po ty,m czasie dodajemy zmieloną marchew  i smażymy kolejne 10 min. Następnie dodajemy zmieloną paprykę słodką i ostrą i pomidory i smażymy przez 40 min.

W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy pestki, mielimy i dodajemy do reszty warzyw, smażymy 30 min. 

 Na koniec dodajemy, posiekaną  zieleninę, wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i 1,5 łyżki soli, smażymy przez 10 min ( po tym czasie w razie potrzeby dosalamy). 

Następnie gorącą pastę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

29

piątek, 09 września 2016
IKRA Z BAKŁAŻANÓW PIECZONYCH- KUCHNIA ROSYJSKA II wersja
Uwielbiam ikrę z bakłażanów. Dla mnie to przysmak z dzieciństwa. Uwielbiałam taką ikrę w zimie z gorącą słodką herbatą....pycha.
Dziś przedstawiam kolejny przepis na tę pracochłonną ale bardzo pyszną ikrę.Dziś wersja dla bardziej leniwych.

Składniki:

1 kg bakłażanów

1 kg. pomidorów

1 kg. cebuli

1 kg. papryki

3 duże marchewki (opcjonalnie)

4 ząbki czosnku

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koeprku

5 czubatych łyżek cukru

100 ml oleju

sól

pieprz świeżo zmielony

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ( oprócz bakłażanów). Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (duże oczka), do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor przez 10-15 min.

W tym czasie marchewkę obieramy, mielimy i następnie wrzucamy do cebuli.

Paprykę również mielimy i po 10 min. dodajemy do marchewki z cebulą, mieszamy. 

Pomidory mielimy i dodajemy do reszty warzyw, wszystko smażymy na wolnym ogniu przez 30 min.

Następnie mielimy czosnek i zieleninę i dodajemy do reszty, smażymy przez 10 min.

Bakłażany dzielimy na pół, nacinamy, skrapiamy olejem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika  na 25 min., następnie wyjmujemy, trochę ostudzamy, obieramy ze skórki i drobny kroimy i dodajemy do garnka, smażymy przez 30 min. 

W tym czasie pasteryzujemy słoiki i pokrywki,

Na koniec ikrę doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, mieszamy i smażymy przez  min. Po tym czasie próbujemy ikrę, w miarę potrzeby doprawiamy, przekładamy do pasteryzowanych słoików i zakręcamy. Ikrę trzymamy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego! 

112

środa, 24 sierpnia 2016
Kolorowa tarta

Piękna i smaczna tarta, która znika w oka mgnieniu :)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 średnia cukinia

2 średnie marchewki

15 dkg. żółtego twardego sera

2 jajka

4 czubate łyżki śmietany

sól

pieprz

Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę obieramy. Warzywa cieniutko kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw.

Ser nacieramy na tarce o grubych oczkach. Do pojemnika wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i 3/4 sera, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

W okrągłą tortownicę kładziemy ciasto, następnie posypujemy resztą sera. Warzywa zwijamy w roladki i układamy obok siebie. Wszystko zalewamy masą serową i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C na ok.25-30 min. Smacznego!

27

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl