poniedziałek, 31 października 2016
Pomidory marynowane

Jesień nas rozpieszcza. W październiku nadal sprzedają, świeże maliny i pomidory na rynku :) Dziś podaję przepis mojej teściowej na smaczne marynowane pomidory:)

Składniki na 1 kg. pomidorów:

1 l. wody

3 łyżki cukru

1 łyżka soli

3 łyżki oleju

1 duża cebula

3 liście laurowe

6 ziaren pieprzu czarnego

7 łyżek octu

opcjonalnie ( 1 papryka chili- dla tych kto lubi na ostro)

Słoiki myjemy, wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 210 C i pasteryzujemy przez 30 min.

W tym czasie robimy marynatę: Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje, następnie dodajemy sól, cukier, liść laurowy, pieprz oraz ocet, dokładnie mieszamy. 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółka. Do wypasteryzowanych słoików wkładamy pokrojoną w kółka  cebulę, następnie układamy nakłute wykałaczką pomidory. Zalewamy wszystko olejem i marynatą i od razu zakręcamy wypasteryzowaną pokrywką. Gorące słoiki odwracamy do góry nogami i zostawiamy je w takim stanie do wystygnięcia. Super smakują już po dwóch dniach ale można je również zostawić na na kilka tygodni lub miesięcy w chłodnym miejscu :) 

113

 

 

piątek, 07 października 2016
Kurczak czkmeruli-kuchnia gruzińska

Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

kurczak ok 1,5 kg (opcjonalnie podudzia z kurczaka)

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koperku

1 średnia główka czosnku

1 łyżeczka chmeli suneli

1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/4 łyżeczka papryki chili

0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można świeżą)

0,5 l. śmietanki 30%

sól

olej

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki. Jeżeli mamy podudzia to zostawiamy je w całości.

Następnie obsmażamy kawałki kurczaka w niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.

W tym czasie robimy sos. Zieleninę myjemy i bardzo drobno siekamy, obrany czosnek siekamy, dodajemy do śmietanki również jak i resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

Obsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i odrobinę solimy. Następnie kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 1 h. Nie przykrywamy. Na koniec włączamy termoobieg i zostawiamy na 5 min. Smacznego!

71

 

 

sobota, 01 października 2016
Myszki z jajek

Składniki:

10 przepiórczych jajek (lub 10 małych kurzych)

1 mała marchewka

czarny sezam (dla małych jajek można wziąć nasiona chia)

Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy. Marchewkę obieramy i połowę kroimy w cienkie krążki, drugą kroimy w długie cienkie paski.

Na górze robimy niewielkie nacięcia i wstawiamy okrągłe kawałki - uszki. Z tyłu również robimy nacięcie i wstawiamy ogonek. 

Przód trochę nawilżamy i z sezamu robimy oczy i nos. Smacznego!

5

niedziela, 11 września 2016
ADŻYKA Z JABŁEK -KUCHNIA ABCHASKA
Adżyka- to ostra pasta, która idealnie pasuje jako sos do różnego rodzaju mięs pieczonych lub z grilla. Także adżykę można stosować jako marynatę np. do kurczaka, albo po prostu do smarowania chleba. Dziś przedstawiam kolejną wersję tej pysznej pasty.

 Składniki:

1 kg. pomidorów

1 kg. papryki czerwonej

1 kg. jabłek

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

6 papryczek chili (można mniej)

0,5 szkl. cukru

ok. 2-3 łyżek soli

1 duża główka czosnku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

6 łyżek octu

0,5 szkl. oleju

Wszyztkie warzywa myjemy i obieramy. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Cebulę  mielimy na maszynce do mielenia mięsa i dodajemy do rozgrzanego oleju, smażymy na średnim ogniu 15 min., mieszając od czasu do czasu.  Po ty,m czasie dodajemy zmieloną marchew  i smażymy kolejne 10 min. Następnie dodajemy zmieloną paprykę słodką i ostrą i pomidory i smażymy przez 40 min.

W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy pestki, mielimy i dodajemy do reszty warzyw, smażymy 30 min. 

 Na koniec dodajemy, posiekaną  zieleninę, wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i 1,5 łyżki soli, smażymy przez 10 min ( po tym czasie w razie potrzeby dosalamy). 

Następnie gorącą pastę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

29

piątek, 09 września 2016
IKRA Z BAKŁAŻANÓW PIECZONYCH- KUCHNIA ROSYJSKA II wersja
Uwielbiam ikrę z bakłażanów. Dla mnie to przysmak z dzieciństwa. Uwielbiałam taką ikrę w zimie z gorącą słodką herbatą....pycha.
Dziś przedstawiam kolejny przepis na tę pracochłonną ale bardzo pyszną ikrę.Dziś wersja dla bardziej leniwych.

Składniki:

1 kg bakłażanów

1 kg. pomidorów

1 kg. cebuli

1 kg. papryki

3 duże marchewki (opcjonalnie)

4 ząbki czosnku

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koeprku

5 czubatych łyżek cukru

100 ml oleju

sól

pieprz świeżo zmielony

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ( oprócz bakłażanów). Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (duże oczka), do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor przez 10-15 min.

W tym czasie marchewkę obieramy, mielimy i następnie wrzucamy do cebuli.

Paprykę również mielimy i po 10 min. dodajemy do marchewki z cebulą, mieszamy. 

Pomidory mielimy i dodajemy do reszty warzyw, wszystko smażymy na wolnym ogniu przez 30 min.

Następnie mielimy czosnek i zieleninę i dodajemy do reszty, smażymy przez 10 min.

Bakłażany dzielimy na pół, nacinamy, skrapiamy olejem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika  na 25 min., następnie wyjmujemy, trochę ostudzamy, obieramy ze skórki i drobny kroimy i dodajemy do garnka, smażymy przez 30 min. 

W tym czasie pasteryzujemy słoiki i pokrywki,

Na koniec ikrę doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, mieszamy i smażymy przez  min. Po tym czasie próbujemy ikrę, w miarę potrzeby doprawiamy, przekładamy do pasteryzowanych słoików i zakręcamy. Ikrę trzymamy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego! 

112

środa, 24 sierpnia 2016
Kolorowa tarta

Piękna i smaczna tarta, która znika w oka mgnieniu :)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 średnia cukinia

2 średnie marchewki

15 dkg. żółtego twardego sera

2 jajka

4 czubate łyżki śmietany

sól

pieprz

Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę obieramy. Warzywa cieniutko kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw.

Ser nacieramy na tarce o grubych oczkach. Do pojemnika wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i 3/4 sera, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

W okrągłą tortownicę kładziemy ciasto, następnie posypujemy resztą sera. Warzywa zwijamy w roladki i układamy obok siebie. Wszystko zalewamy masą serową i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C na ok.25-30 min. Smacznego!

27

 

wtorek, 23 sierpnia 2016
Lagman-kuchnia uzbecka

 

Lagman- jest to bardzo gęsta zupa. Trochę długo się robi ale wyśmienicie smakuje! W wersji oryginalnej robi się go z domowej roboty makaronem. Ale można też pójść na łatwiznę i zrobić ze spaghetti lub wstążkami :)

Składniki:

1 kg. baraniny

4 duże cebule 

2 czerwone papryki

2 duże marchewki

0,5 kg. kapusty pekińskiej (biała, twarda część)

10 dkg. zielonej fasolki szparagowej

2 duże ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

0,5 łyżeczki kolendry siewnej

0,5 łyżeczki rzymskiego kminu

sól

pieprz czarny

olej

2 litry wody

Ciasto:

2 szkl. mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

ok. 200 ml wody

0,5 łyżeczki soli

Mięso myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy olej, ok. 10 ml. czekamy aż się rozgrzeje i wrzucamy mięso, szybko mieszamy. Mięso obsmażamy na dużym ogniu przez 10 min., dodajemy kolendrę i kmin, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 min.

W tym czasie wszystkie warzywa, oprócz fasolki i kapusty kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na pół, a kapustę siekamy w piórka. Najpierw dodajemy liść laurowy, cebulę i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie dodajemy przecier i marchewkę, dusimy kolejne 10 min.

Następnie wrzucamy ziemniaki, fasolkę  i czosnek, po 2 min. paprykę i kapustę, wszystko dobrze mieszamy, solimy i doprawiamy pieprzem,  zalewamy 2 litrami zagotowanej wody i gotujemy przez 3-4 min. Bardzo ważne jet to, żeby warzywa się nie rozgotowały.

Z mąki, jajka, oleju,  soli i wody wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na 4 kawałki i wałkujemy je w bardzo cieniutkie plastry. Każdy plaster posypujemy obficie mąką, luznie zwijamy w roladę i kroimy na kawałki o grubości 0,5 cm. Następnie każdy kawałek rozwijamy i wychodzi nam długi makaron :) Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron, mieszamy i gdy wypłynie, gotujemy przez 3 min., odcedzamy, płuczemy, czekamy aż trochę wody ścieknie i dodajemy  trochę oleju, by makaron się nie posklejał. Do głębokiej miski kładziemy makaron i zalewamy naszym wywarem z warzywami i mięsem. Możemy udekorować wszystko zieleniną i podajemy :)

kuchnia uzbecka lagman

20:53, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 sierpnia 2016
Domowa galaretka z agarem

Smaczny i łatwy deser, który przypadnie do gustu każdemu dziecku :)

Składniki:

200 ml. naturalnego soku lub zblendowanych owoców (pomarańcza, jabłko, porzeczki, maliny etc)

1/4 szkl. cukru

2 łyżeczki agaru

Do 100 ml. soku dodajemy agar i odstawiamy na pół godziny.

Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy i dodajemy drugą połowę soku z agarem. Wszystko gotujemy na średnim ogniu przez 7 min., ciągle mieszając. Następnie wszystko przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy na kilka godzin, aż galaretka stężeje. Smacznego.

 22

08:05, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 sierpnia 2016
Szakszuka

Szakszuka- to danie  znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte  śniadanie zwłaszcza po imprezie :) 

Składniki:

2 duże pomidory

4 jajka

1 mały ząbek czosnku

szczypta soli

szczypta pieprzu czarnego

odrobina papryki chili 

2 łyżki oliwy

natka oraz kilka listków bazylii

Niewielka patelnia

Pomidory myjemy, nacinamy skórki, oparzamy je i obieramy ze skórki. Następnie drobno je kroimy.

Na patelnię nalewam olej i kładziemy drobno posiekany czosnek, obsmażamy przez pół minuty i dodajemy posiekane pomidory razem z sokiem, obsmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i chili, mieszamy i smażymy pod przykryciem przez kolejne 5-7 min. 

Po tym czasie wbijamy jajka , przykrywamy pokrywką i smażymy póki białka nie będą ścięte. Przed podaniem posypujemy ziołami, smacznego!

111

 

środa, 27 lipca 2016
Sałatka z grillowaną cukinią i jajkiem -fit

Taka sałatka idealnie się nadaje na śniadanie lub kolację dla osób dbających o linię. Jest sycąca i mało kaloryczna.

Składniki:

2 duże garście rukoli

1 duży pomidor

1 mała cukinia

2 jajka

1 mała czerwona cebula (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

szczypta czubrycy zielonej

sól

Rukolę myjemy, osuszamy ręcznikiem, kładziemy do salaterki. jajka myjemy, gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy.

Cukinię myjemy, przekrajamy na pół i kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy szczyptą czubrycy i polewamy łyżką oliwy i grillujemy (na patelni lub grillu elektrycznym) przez kilka minut. 

Pomidor kroimy w niewielkie kawałki i kładziemy na rukolę, następnie dodajemy cukinię (opcjonalnie posiekaną cebulę) i pokrojone w ćwiartki jajka, wszystko trochę solimy i doprawiamy odrobiną oliwy. Smacznego!

110

 

21:14, marikijka
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl