niedziela, 24 lipca 2016
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym

Składniki na 2 porcje.

20 dkg. makaronu

1 pojedynczy filet z kurczaka

20 dkg. kurek

200 ml. śmietany 18%

1 mała cebula

3 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki

sól 

pieprz

Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy pokrojony filet, obsmażamy przez 10 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i obsmażamy przez kolejne 10 min. Na koniec dodajemy umyte i obrane kurki i dusimy pod pokrywką przez 15 min. Na koniec śmietanę mieszamy s mąką i dodajemy do mięsa, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu - dusimy przez 5 min.

 

Na talerz wkładamy ugotowany makaron i dodajemy sos i od razu podajemy. Smacznego!

17

19:15, marikijka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lipca 2016
Sałatka z grillowanym kurczakiem i marynowaną cebulą

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

3 duże pomidory malinowe

pół sałaty lodowej

1 duża czerwona cebula

garść zielonych oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

szczypta soli morskiej

oliwa z oliwek

Filet myjemy, kroimy na paski i delikatnie odbijamy tłuczkiem, dodajemy odrobinę soli i 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min.

Cebulę obieramy kroimy w cienkie talarki i wkładamy do małej miski, zalewamy je octem balsamicznym, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min.

W tym czasie grillujemy kurczaka.

Do miski rwiemy sałatę, kroimy pomidory i dodajemy oliwki. Następnie dodajemy marynowaną cebulę i kurczaka. Wszystko doprawiamy odrobiną soli  i oliwą, mieszamy i podajemy. Smacznego!

31

 

 

 

21:36, marikijka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 lipca 2016
Sorbet arbuzowy

Składniki:

1 kg.miąższu z arbuza

30 dkg. truskawek

sok z jednej cytryny

Z miąższu wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. Pokrojone owoce kładziemy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 3-4 h. Od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy, by owoce zamroziły się kawałkami.

Następnie wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny i wszystko blendujemy na gładką masę i od razu podajemy. Smacznego!

3

 

 

 

21:13, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 czerwca 2016
Pikantne grzanki serowe

Idealna przekąska do piwa. Na pewno zdrowsza i mniej kaloryczna:)

Składniki:

Mały bochenek ciemnego chleba

10 dkg. startego parmezanu

1  łyżeczka papryki chili

sól

Chleb kroimy w dość grube paski, solimy i doprawiamy papryką chili,mieszamy i układamy na papierze do pieczenia.

Pokrojone i doprawione grzanki wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika z włączonym termoobiegiem na ok.20-25 min. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy by się nie przepaliły. Po tym czasie posypujemy grzanki startym parmezanem i wstawiamy na kolejne 5 min. do piekarnika. Wyjmujemy, ostudzamy i podajemy.

Smacznego!

2

 

wtorek, 28 czerwca 2016
Sałatka ze szparagami i pomidorami

Składniki:

Pół pęczka cienkich szparagów

3 duże pomidory

1 średnia czerwona cebula

1 łyżeczka sezamu

1 łyżeczka octu balsamicznego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Szparagi myjemy, obcinamy końcówki, kładziemy do pojemnika, dodajemy 2 łyżki oliwy, sól pieprz i wszystko mieszamy. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i wstawiam do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 10 min. 

W tym czasie pomidory kroimy, cebulę siekamy. Ostudzone szparagi kroimy na pół i dodajemy do reszty warzyw.

Następnie wszystko doprawiamy odrobiną oliwy, octem, solą i pieprzem y dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sezam i podajemy. Smacznego!

16

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Duszone krewetki z czosnkiem i ziołami

Szybki i smaczny przepis na drugie danie.

Składniki na 2 porcje:

30 dkg. rozmrożonych krewetek średniej wielkości

3 średnie ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

30-40 gr. masła

100 ml. wytrawnego białego wina (również można zamienić wodą)

sól

pieprz

Do rondelka wrzucamy masło, gdy zacznie się topić dodajemy przez praskę czosnek i obsmażamy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy je przez chwilę. Po tym czasie dodajemy zieleninę i wino, wszystko przykrywamy i dusimy przez 5 min.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem i znów dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Podajemy np. z ryżem. Smacznego!

piątek, 24 czerwca 2016
Markowe obuwie za połowę ceny?!

Jeżeli lubisz dobrze się ubierać i nie lubisz dużo wydawać, zapraszam do odwiedzenia profilu Sole Outlet.

Obuwie i torebki ze znanych niemieckich domów wysyłkowych w cenach -30-70% taniej. No i do tego oczywiście możliwość zwrotu w ciągu 14 dni:)

https://web.facebook.com/solesklep/

obuwie_nowa_dostawa

10:56, marikijka
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 lutego 2016
Kotlety z kaszy kuskus, chili i suszonymi pomidorami

Składniki:

1 szkl. ugotowanej kaszy kuskus

1 mała cebula

1 średnia marchewka

4 suszone marnowane pomidory 

kawałek papryczki chili

szczypta czosnku niedźwiedziego

1 jajko

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Do kaszy dodajemy posiekane pomidory, startą na drobnej tarce marchewkę i chili, czosnek niedźwiedzi, jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju, mokrymi rękoma formujemy kotlety i obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Podajemy z sosem.

f0f8cfe9a2ff40ee8d10265fa2be80b7

 

 

czwartek, 28 stycznia 2016
Grillowane kotlety z kurczaka

Składniki:

0,5 kg. filetu z kurczaka

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka papryki chili

sól

Mięso i resztę warzyw mielimy na maszynce. Następnie dodajemy płatki, czosnek niedźwiedzi, paprykę chili i sól, wszystko dobrze mieszamy.

Z farszu formujemy kotlety i obsmażamy na grillu elektrycznym. Ja mam grill zamykany, więc smażyłam kotlety ok. 5 min. WAŻNE, pilnować czas by je nie wysuszyć!

0d8d0c2022194d09bffd96e9dc490a36

 

środa, 27 stycznia 2016
Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

20 dkg. ugotowanej kaszy gryczanej

20 dkg. pieczarek

duża garść czarnych oliwek

1 średnia cebula

1 średni pomidor

pół pęczka koperku

2 jajka

3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej

sól

pieprz

olej

Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy, drobno siekamy i obsmażamy na 1 łyżce oleju póki nie wyparuje cały sok, dodajemy do kaszy.

Pomidor kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, również dodajemy do kaszy. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.

Kotlety wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z sosem i sałatką. Smacznego:)

00cb087fcfa94773b236240f70521e4e

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl