poniedziałek, 25 stycznia 2016
Domowa pita z grillowanym kurczakiem

 Składniki:

2 chlebki marokańskie, przepis znajdziesz tutaj

1 pojedynczy filet z kurczaka

kilka plasterków ogórku

kilka plasterków pomidora

sałata

ostry sos

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy oliwę, sól i pieprz i mieszamy. Następnie kurczaka obsmażamy na grillu. Chlebki kroimy na pół i po obu stronach smarujemy sosem, następnie kładziemy sałatę, kurczaka i resztę warzyw. Smacznego:)

e0db878d02db4ed8af2bd08839fff7f1

Batbut-chleb marokański

Niewielkie chlebki smażą się na suchej patelni. Dość szybko się robią i idealnie się nadają do różnego nadzienia. 

Składniki:

2-2,5 szkl. mąki

10 dkg. kaszy manny

1 łyżeczka suchych drożdży

200-300 ml. letniej wody

0,5 łyżeczki wody

Do miski wsypujemy 1 szkl. mąki, suchą kaszę mannę, sól oraz drożdże, mieszamy.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy rzadkie ciasto, które odstawiamy na 30 min. Następnie do ciasta dodajemy po trochu mąkę i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto, które dzielimy na 4 części.

Każdą część wałkujemy w płaty ok. 5 mm i wycinamy niewielkie placki, które odstawiamy na ok. 15 min. Chlebki smażymy na suchej, bardzo gorącej patelni po ok. 2 min. z każdej strony.

286007c2d30b439dac07f9b7620e4d8d

 

wtorek, 19 stycznia 2016
Sałatka ze szpinakiem i awokado

Składniki:

1 duża garść szpinaku młodego

3 średnie pomidory

1 małe awokado

1 średnia czerwona cebula

mały kawałek papryczki chili

4 łyżki oleju z pestek winogron

sól

Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem. Pomidory myjemy i koimy w kostkę. Awokado i cebulę obieramy i również kroimy.  Papryczkę siekamy. Do salaterki kładziemy wszystkie składniki doprawiamy solą i olejem i mieszamy. Smacznego!

6452f4e3732b475b9a0b8399949d0f1f

21:23, marikijka
Link Dodaj komentarz »
Razowe pierożki z mięsem drobiowym

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Nadzienie:

1 pojedynczy filet z kurczaka

ok.30-40 dkg. mięsa z indyka

3 duże cebule

1 mała natka pietruszki

sól

pieprz 

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto.

Mięso, cebulę i natkę mielimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na niewielki kawałki, z których robimy długie roladki.

Każdą roladkę kroimy na średnie kawałki i wałkujemy na okrągłe placki. Na środku każdego placka kładziemy nadzienie i mocno sklejamy brzegi. Pierożki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy przez 10-12 min. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego:)

52eab1272eea49f6a68ebeeda16ebe43

czwartek, 14 stycznia 2016
Roladka z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem mięsno-warzywnym

Wiem, że może niezbyt udane zdjęcie ale smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj 

Nadzienie:

0,5 kg mięsa mielonego 

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 duża cebula 

sól

pieprz

olej do smarowania

Ciasto wrabiamy w-g przepisu, dzielimy go na niewielkie kawałki wałkujemy dość cienko w długie paski o szerokości ok. 10  cm..

Do mielonego mięsa dodajemy startą na tarce marchewkę i cukinię, oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.

Po środku każdego paska wzdłuż układamy farsz, następnie ciasto zwijamy w roladki, mocno sklejając brzegi. Parowar smarujemy olejem i układamy w nim roladki, które gotujemy na parze przez 30 min., podajemy z jogurtem lub śmietaną i sałatką. Smacznego.

52

 

 

 

środa, 13 stycznia 2016
Domowy pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem

Składniki:

Makaron:

ok. 3 szkl. mąki pełnoziarnistej

1 jajko

3 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

ok. 0,5 szkl. wody

Sos:

1 opakowanie szpinaku 

6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Do miski wsypujemy 2,5 szkl. mąki, dodajemy jajko, olej, sól i trochę wody. Wszystko mieszamy łyżką, po trochu w miarę potrzeby dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinny być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i czekamy aż się rozmrozi. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i  smażymy na średnim ogniu przez 10 min.

W tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na maszynce do makaronu, następnie kroimy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 4-6 min (w zależności od grubości).

Następnie makaron odsączamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Na talerz kładziemy makaron a następnie szpinak i podajemy, smacznego:)

 511

sobota, 26 grudnia 2015
Sałatka z alg morskich

Uwielbiam kuchnię koreańską. Jednym ze sprawdzonych ulubionych przepisów jest przepis na sałatkę z alg morskich. Przygotowanie tej sałatki jest trochę pracochłonne ale warte tego :) Algi morskie są bogate w białko i jod, więc taka sałatka jest nie tylko smaczna ale też i zdrowa:) Oczywiście przepisów na taką sałatkę jest wiele jak również i dodatków z którymi ona się robi (na przykład zamiast marchewki można dodać marynowane lub grillowane pieczarki)

Składniki:

kawałek wysuszonych alg morskich o wielkości pięści

Marynata:

1 litr zimnej wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu

3 liście laurowe

Dodatkowo:

1 cebula

2 średnie marchewki

5 łyżek oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka papryki chili

ewentualnie sól

Algi zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 min., taką czynność powtarzamy 3 razy.  Następnie odcedzamy i wkładamy do pojemnika.

W tym czasie robimy marynatę: do wody dodajemy ocet, sól, cukier, liście laurowe i dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy algi odstawiamy na noc do lodówki. 

Następnego dnia algi odcedzamy bardzo dobrze. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na 5 łyżkach oleju.

Marchewkę ścieramy na tarce w długie i cienkie paski, doprawiamy odrobiną soli i dobrze ugniatamy.

Następnie cebulę z olejem oraz marchewkę dodajemy do alg, doprawiamy sosem sojowym, chili i ewentualnie solą. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie przekładamy do salaterki i podajemy, smacznego :)

50

 

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Świąteczne pierniki

 

Składniki:

1 kg maki
300 ml miodu
8 dag masła
4 jajka
1 czubata łyżeczka do pieczenia
1-2 opakowania przypraw do piernika
 
Do dekoracji:gotowy lukier
 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mieszamy. W drugiej misce roztapiamy masło, trochę ostudzamy, dodajemy miód i jajka, mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi i zagniatamy ciasto, póki nie będzie jednolite i błyszczące.

Ciasto wałkujemy o grubości ok. 1 cm. i wycinamy różne formy. Na posmarowanym papierze do pieczenia wykładamy pierniki i wypiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez 10 min. Ostudzone pierniki układamy w szczelnie zamkniętym słoiku na kilka dnia następnie dekorujemy.

44

 

 

Dobrze wypieczone święta  Świąteczne słodkości! 2015

 

 

23:10, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 grudnia 2015
Grillowane tofu z sosem sojowo-ziołowym

Składniki:

25 dkg. tofu

Sos:

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

papryka chili

Tofu kroimy w kawałki o grubości 2-3 mm, układamy je na paierowm ręczniku, prykrywamy drugim i trochę dociskamy. Patelnię grillową smarujemy olejem i smażymy tofu na złocisty kolor po ok. 5-7 min. z każdej strony. W tym czasie do blendera wlewamy sos sojowy, oliwę, dodajemyy obrany czosnek, umytą natkę i blendujemy. Na koniec sos doprawiamy chili.

Grillowane tofu polewamy sosem i podajemy. Smacznego.

43

21:00, marikijka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 grudnia 2015
Sałatka z kiełków i świeżej cukinii

Składniki:

30 dkg. kiełków

1 średnia czerwona cebula

1 średnia czerwona papryka

1 średnia cukinia

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka sosu sojowego

0,5 łyżeczki ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

1 łyżeczka czubrycy zielonej

sól

olej rzepakowy tłoczony na zimno

Warzywa myjemy, cebulę siekamy  w piórka,  paprykę siekamy w cienkie paski, cukinię ścieramy na tarce w długie paseczki, natkę siekamy. Wszystko mieszamy z kiełkami, doprawiamy przyprawami, solą, sosem sojowym i olejem, mieszamy i jemy:)

b2cea5e68164427bb753e800eb16c280

 

 

 

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl