poniedziałek, 27 czerwca 2016
Duszone krewetki z czosnkiem i ziołami

Szybki i smaczny przepis na drugie danie.

Składniki na 2 porcje:

30 dkg. rozmrożonych krewetek średniej wielkości

3 średnie ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

30-40 gr. masła

100 ml. wytrawnego białego wina (również można zamienić wodą)

sól

pieprz

Do rondelka wrzucamy masło, gdy zacznie się topić dodajemy przez praskę czosnek i obsmażamy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy je przez chwilę. Po tym czasie dodajemy zieleninę i wino, wszystko przykrywamy i dusimy przez 5 min.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem i znów dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Podajemy np. z ryżem. Smacznego!

piątek, 24 czerwca 2016
Markowe obuwie za połowę ceny?!

Jeżeli lubisz dobrze się ubierać i nie lubisz dużo wydawać, zapraszam do odwiedzenia profilu Sole Outlet.

Obuwie i torebki ze znanych niemieckich domów wysyłkowych w cenach -30-70% taniej. No i do tego oczywiście możliwość zwrotu w ciągu 14 dni:)

https://web.facebook.com/solesklep/

obuwie_nowa_dostawa

10:56, marikijka
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 lutego 2016
Kotlety z kaszy kuskus, chili i suszonymi pomidorami

Składniki:

1 szkl. ugotowanej kaszy kuskus

1 mała cebula

1 średnia marchewka

4 suszone marnowane pomidory 

kawałek papryczki chili

szczypta czosnku niedźwiedziego

1 jajko

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Do kaszy dodajemy posiekane pomidory, startą na drobnej tarce marchewkę i chili, czosnek niedźwiedzi, jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju, mokrymi rękoma formujemy kotlety i obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Podajemy z sosem.

f0f8cfe9a2ff40ee8d10265fa2be80b7

 

 

czwartek, 28 stycznia 2016
Grillowane kotlety z kurczaka

Składniki:

0,5 kg. filetu z kurczaka

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka papryki chili

sól

Mięso i resztę warzyw mielimy na maszynce. Następnie dodajemy płatki, czosnek niedźwiedzi, paprykę chili i sól, wszystko dobrze mieszamy.

Z farszu formujemy kotlety i obsmażamy na grillu elektrycznym. Ja mam grill zamykany, więc smażyłam kotlety ok. 5 min. WAŻNE, pilnować czas by je nie wysuszyć!

0d8d0c2022194d09bffd96e9dc490a36

 

środa, 27 stycznia 2016
Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

20 dkg. ugotowanej kaszy gryczanej

20 dkg. pieczarek

duża garść czarnych oliwek

1 średnia cebula

1 średni pomidor

pół pęczka koperku

2 jajka

3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej

sól

pieprz

olej

Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy, drobno siekamy i obsmażamy na 1 łyżce oleju póki nie wyparuje cały sok, dodajemy do kaszy.

Pomidor kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, również dodajemy do kaszy. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.

Kotlety wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z sosem i sałatką. Smacznego:)

00cb087fcfa94773b236240f70521e4e

 

 

poniedziałek, 25 stycznia 2016
Domowa pita z grillowanym kurczakiem

 Składniki:

2 chlebki marokańskie, przepis znajdziesz tutaj

1 pojedynczy filet z kurczaka

kilka plasterków ogórku

kilka plasterków pomidora

sałata

ostry sos

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy oliwę, sól i pieprz i mieszamy. Następnie kurczaka obsmażamy na grillu. Chlebki kroimy na pół i po obu stronach smarujemy sosem, następnie kładziemy sałatę, kurczaka i resztę warzyw. Smacznego:)

e0db878d02db4ed8af2bd08839fff7f1

Batbut-chleb marokański

Niewielkie chlebki smażą się na suchej patelni. Dość szybko się robią i idealnie się nadają do różnego nadzienia. 

Składniki:

2-2,5 szkl. mąki

10 dkg. kaszy manny

1 łyżeczka suchych drożdży

200-300 ml. letniej wody

0,5 łyżeczki wody

Do miski wsypujemy 1 szkl. mąki, suchą kaszę mannę, sól oraz drożdże, mieszamy.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy rzadkie ciasto, które odstawiamy na 30 min. Następnie do ciasta dodajemy po trochu mąkę i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto, które dzielimy na 4 części.

Każdą część wałkujemy w płaty ok. 5 mm i wycinamy niewielkie placki, które odstawiamy na ok. 15 min. Chlebki smażymy na suchej, bardzo gorącej patelni po ok. 2 min. z każdej strony.

286007c2d30b439dac07f9b7620e4d8d

 

wtorek, 19 stycznia 2016
Sałatka ze szpinakiem i awokado

Składniki:

1 duża garść szpinaku młodego

3 średnie pomidory

1 małe awokado

1 średnia czerwona cebula

mały kawałek papryczki chili

4 łyżki oleju z pestek winogron

sól

Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem. Pomidory myjemy i koimy w kostkę. Awokado i cebulę obieramy i również kroimy.  Papryczkę siekamy. Do salaterki kładziemy wszystkie składniki doprawiamy solą i olejem i mieszamy. Smacznego!

6452f4e3732b475b9a0b8399949d0f1f

21:23, marikijka
Link Dodaj komentarz »
Razowe pierożki z mięsem drobiowym

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Nadzienie:

1 pojedynczy filet z kurczaka

ok.30-40 dkg. mięsa z indyka

3 duże cebule

1 mała natka pietruszki

sól

pieprz 

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto.

Mięso, cebulę i natkę mielimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na niewielki kawałki, z których robimy długie roladki.

Każdą roladkę kroimy na średnie kawałki i wałkujemy na okrągłe placki. Na środku każdego placka kładziemy nadzienie i mocno sklejamy brzegi. Pierożki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy przez 10-12 min. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego:)

52eab1272eea49f6a68ebeeda16ebe43

czwartek, 14 stycznia 2016
Roladka z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem mięsno-warzywnym

Wiem, że może niezbyt udane zdjęcie ale smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj 

Nadzienie:

0,5 kg mięsa mielonego 

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 duża cebula 

sól

pieprz

olej do smarowania

Ciasto wrabiamy w-g przepisu, dzielimy go na niewielkie kawałki wałkujemy dość cienko w długie paski o szerokości ok. 10  cm..

Do mielonego mięsa dodajemy startą na tarce marchewkę i cukinię, oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.

Po środku każdego paska wzdłuż układamy farsz, następnie ciasto zwijamy w roladki, mocno sklejając brzegi. Parowar smarujemy olejem i układamy w nim roladki, które gotujemy na parze przez 30 min., podajemy z jogurtem lub śmietaną i sałatką. Smacznego.

52

 

 

 

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl