piątek, 28 kwietnia 2017
Ciasto drożdżowe z cebulą i serem

Drożdżówki na słono...uwielbiam

Składniki na 1 porcję:

20 dkg. gotowego drożdżowego ciasta

2 duże cebule

10 dkg. startego sera

1 łyżka oleju

sól

pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10  min, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.  Ciasto wałkujemy o grubości 0,5 cm. posypujemy dużą ilością  sera, wykładamy cebulę i znowu posypujemy serem. Sklejamy brzegi i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 20-25 min.

bua

 

Schab nadziewany morelami

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości

20 dkg. moreli

sól

pieprz

2 łyżki oleju

Schab przecinamy w środku robiąc symetryczną dziurę. Następnie upychamy w dziurę morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.  Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami i odstawiamyna kilka godzin do lodówki.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 200C przez godzinę ,a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. 20 min. przed końcem rozcinamy worek i i czekamy aż schab się zrumenł polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia. Gotowy schab przekładamy na miskę i czekamy aż odpocznie (ok. 10.min.) Następnie kroimy i podajemy z sosem lub bez.

 

123

środa, 26 kwietnia 2017
spaghetti z sosem pomidorowo-baklażanowym

Składniki:

0,5 opakowania spaghetti

Sos:

3 średnie pomidory

1 połowa średniego bakłażana

1 średnia cebula

kilka listków zielonej bazylii

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy w-g instrukcji na opakowaniu, doprawiamy odrobiną oliw i mieszamy.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę, następnie wyjmujemy i ściągamy skórkę.

Cebulę drobno siekamy. Pomidory i bakłażany drobno kroimy. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę, obsmażam przez 1 min. Następnie dodajemy pomidory i bakłażany i zmniejszamy ogień. warzywa dusimy na małym ogniu, często je ugniatając, tak by z czasem powstała papka. Na koniec solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii. Sos wykładamy na makaron i podajemy. Smacznego :)

sos

 

sobota, 15 kwietnia 2017
Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni czas trzymania nad ogniem lub w piekarniku, bo nie wolno jej przesuszyć.

Składniki:

0,5 kg. jagnięcej wątróbki

20 dkg. surowej słoniny

sól

pieprz

Wątróbkę i słoninę kroimy na dość duże kawałki i wkładamy do miski. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Wątróbkę na przemian ze słoniną nadziewamy na patyki i kładziemy  na brytfannie tak by mięso nie dotykało dna. wstawiamy do rozgrzanego do 250 C piekarnika z funkcją grill na 15 min. Wyjmujemy i od razu jemy, najlepiej z marynowaną cebulą :)

 szaszlyk

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl