środa, 18 stycznia 2017
Słone lassi -kuchnia indyjska

Składniki:

500 ml gęstego jogurtu naturalnego

200 ml bardzo zimnej wody

sól

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka soku z cytryny

pieprz czarny

ew. świeże listki mięty do dekoracji

Miksujemy jogurt z wodą, szczyptą soli, łyżeczką kuminu, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny. Napój wlewamy do szklaneczek i dekorujemy listkami mięty.

lassi1

 

piątek, 25 września 2015
Kompot żurawinowy

Składniki:

2 l. wody

30 dkg. żurawiny

cukier

Żurawinę płuczemy, wrzucamy do garna, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i ogtujem przez 15 min. Na koniec dodajemy cukier w-g smaku, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 15 min. 

Następnie ostudzamy i pijemy:)

291

niedziela, 30 sierpnia 2015
Ajran-kuchnia turecka

Ajran- to orzeźwiający turecki napój, w sam raz na upalne dni. Jest kilka wersji przrządzania tego smacznego napoju, dziś przedstawiam jedną z nich.

Składniki:

300 ml. gęstego zimnego jogurtu

100 ml. wody gazowanej 

15 listków mięty

sól

pieprz

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednorodnej masy i rozlewamy po szklankach, od razu podajemy.

21

 

 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015Turcja od kuchni

 

czwartek, 30 lipca 2015
Napój dla oczyszczenia organizmu

Ten napój zalecają osobom, które się odchudzają. Dzięki składnikom zawartym w tym napoju można szybciej schudnąć,  ale nie zapominajmy o odpowiedniej diecie i czwiczeniach:). Napój ma bardzo przyjemn smak. Zaleca się wypijać 2 litry dziennie.

Składniki na 2 l. wody:

- 2 łyżeczki startego na tarce imbiru

- 1 duża cytryna

- 1 duży ogórek gruntowy

- 20 listków mięty

 

Do dzbanka kładziemy miętę, starty imbir, pokrojone w talarki cytrynę i ogórek. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na noc do lodówki. Rano możemy konsumować:)

61

 

 

niedziela, 28 czerwca 2015
Lemoniada owocowa

Lato-czas na różnorodne lemoniady. Dziś kolejna wersja, bardzo dietetyczna ale nie mniej smaczna:)

Składniki na 1,5l. wody:

20 dkg. truskawek.

10 dkg. czerwonej porzeczki

10 dkg. czarnej porzeczki

kilka gałązek miety

Wszystkie owoce myjemy. Truskawki obieramy z szypułeki kroimy na pół, dodajemy porzeczki i miętę. Wszystko zalewamy wodą, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Smacznego!

0000002

czwartek, 11 czerwca 2015
Czas na owocową herbatę....

Lato...upał....czas na pyszną i zdrową owocową herbatę.

Składniki na 1 litr wody.

1 szkl. mocno zaparzonej czarnej herbaty

5 dużych truskawek

1 jabłko

2 gałązki mięty 

2 łyżki miodu

ewentualnie lód

Herbatę odcedzamy i zalewamy wodą, dodajemy miód i miętę i mieszamy. Owoce myjemy, truskawkom odrywamy szypułki, jabłko kroimy na 8 części.  Wszystko wrzucamy do dzbanka, mieszamy  i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Przed podaniem, morzemy wrzucić lód.

0003

 

piątek, 05 września 2014
Owocowa herbata

Herbatę owocową niedawno spróbowałam u koleżanki na grillu. Bardzo mi smakowała, więc postanowiłam zrobić swoją wersję pierwszą i nie ostatnią:)  Herbata owocowa smakuje jak na zimno tak i na ciepło.

Składniki :

1,5 litra czarnej herbaty

3 łyżki miodu

1 duża pomarańcza

1 cytryna

1 jabłko

duża garść mięty

Herbatę zaparzamy i trochę ostudzamy. Następnie dodajemy miód, dobrze mieszamy. Połowę cytryny i pomarańczy i całe jabłko kroimy, wrzucamy do herbaty. Z drugiej połowy cytryny i pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do herbaty. Wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godzinki.

herbata owocowa

piątek, 22 sierpnia 2014
Jabłkowo-gruszkowy kompot

Składniki na 3 litry wody:

0,5 kg. jabłek

0,5 kg. gruszek

sok z jednej cytryny

cuker

Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w duże kawałki i zalewamy wodą. Garnek wstawiamy na ogień i czekamy aż woda się zagotuje. Kompot gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 min. Na koniec dodajemy cukier i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 min. Następnie dodajemy sok z cytryny i ostudzamy.

kompot jabłkowo-gruszkowy

Letnie Orzeźwienie 2014

środa, 13 sierpnia 2014
Kompot z aronii i jabłek

Aronia ma dużo witamin. I co jest bardzo ważne, nie tracą swoich wartości odżywczych podczas gotowania. Warto te jagody podawać jak dorosłym tak i dzieciom.

Składniki na 3 litry wody:

0,5 kg. aronii

0,5 kg. jabłek

cukier.

Aronię myjemy i wrzycamy do wody, wstawiamy na ogień. gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i gotujemy przez kolejne 10 min. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 20 min. następnie dodajemy cukier w-g własnego uznania i ostudzamy.

kompot z aronii i jabłekJedz polskie jabłka Letnie Orzeźwienie 2014

wtorek, 29 lipca 2014
Lemoniada porzeczkowo-owocowa

Składniki na 1 litr wody:

10 dkg. czerwonej porzeczki

15 dkg. czarnej porzeczki

10 dkg. wiśni

2-3 łyżki płynnego miodu

garść listków mięty

Wszytko myjemy. Z wiśni wyciskamy sok i dodajemy do dzbanka. Następnie wrzucamy obrane czerone i czarne porzeczki i delikatnie je rozgnatamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy miód i miętę, wszystko mieszamy, zalewamy wodą, jeszcze raz mieszamy i dstawiamy do lodówki na godzinkę.

lemoniada

Porzeczkowo mi 2014 Letnie Orzeźwienie 2014

 
1 , 2 , 3 , 4
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl