czwartek, 14 stycznia 2016
Roladka z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem mięsno-warzywnym

Wiem, że może niezbyt udane zdjęcie ale smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj 

Nadzienie:

0,5 kg mięsa mielonego 

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 duża cebula 

sól

pieprz

olej do smarowania

Ciasto wrabiamy w-g przepisu, dzielimy go na niewielkie kawałki wałkujemy dość cienko w długie paski o szerokości ok. 10  cm..

Do mielonego mięsa dodajemy startą na tarce marchewkę i cukinię, oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.

Po środku każdego paska wzdłuż układamy farsz, następnie ciasto zwijamy w roladki, mocno sklejając brzegi. Parowar smarujemy olejem i układamy w nim roladki, które gotujemy na parze przez 30 min., podajemy z jogurtem lub śmietaną i sałatką. Smacznego.

52

 

 

 

piątek, 24 października 2014
Manty z dynią i ziemniakami

Dziś przedstawiam kolejną wersję mantów. Można przygotować je z dynią i ziemniakami ale również z samymi ziemniakami.

Składniki:

0, 5 kg. dyni

0,5 kg. ziemniaków

2 duże cebule

sól

pieprz

Ciasto:

1 jajko

ok. 3 szkl. mąki

1 szkl. wody

2 łyżki oleju

pół łyżeczki soli

Do miski wsypujemy 2 szkl. mąki i wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i wodę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk, więc w miarę potrzeby dodajemy mąki. Gdy wyrobimy już ciasto, przykrywamy je serwetką i odstawiamy odpocząć.

Dynię, ziemniaki i cebulę kroimy  w średnią kostkę. Wszystko doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Ciasto kroimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy w długi i cienki prostokąt, który kroimy wzdłuż na 2 równe części.

Wzdłuż każdego kawałka ciasta na jedną część kładziemy farsz i przykrywamy drugą. Górną część smarujemy olejem i zwijamy ciasto w roladkę i układamy w posmarowanym olejem parowarze.

Jeżeli robimy wersję bez dyni, to do mantów warto dodać kilka małych kosteczek masła, by  były bardziej soczyste

Manty gotujemy w parowarze przez 30 min. Podajemy ze śmietaną. Smacznego!

pierożki na parze

czwartek, 09 października 2014
Pulpeciki jeżyki- sposób na niejadka

Niezwykle delikatne i soczyste pulpeciki. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a efekt jest ciekawy:)

Składniki:

0,5 kg. mięsa mielonego

1 średnia cukinia

1 średnia cebula

3/4 szkl. ryżu

sól

pieprz

 Ryż zalewamy zimną wodą i ostawiamy na pół godzinki. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oraz startą na tarce cukinię, wszystko dobrze doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. 

Z farszu formujemy pulpety, które bardzo dobrze obtaczamy w odsączonym ryżu. 

Takie pulpety układamy w parowarze i gotujemy na parze przez 35 min. Smacznego!

pulpeciki jeżyki

sobota, 21 czerwca 2014
Manty - pierożki na parze.

Dziś kolejny przepis na manty. Tym razem z baraniną.

Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki

ok. 1 szkl. wody

1 jajko

1 łyżka oleju

pół łyżeczki soli

Farsz:

 0,5 kg. baraniny bez kości

 2 duże cebule

3 duże ziemniaki

pół łyżeczki kminu rzymskiego

sól, pieprz.

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto jak na pierogi.

Cebulę i ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w średnią kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w niewielką kostkę, wszystko dobrze mieszamy, dodajemy sól, pieprz oraz rozgnieciony kmin.  

Ciasto kroimy na małe kawałki, które wałkujemy na cienkie krążki (średnica ok. 10 cm.), nakładamy farsz, dobrze sklejamy brzegi. Układamy w parowarze, posmarowanym olejem. Gotujemy na parze 30 min.

Podajemy ze śmietaną. Smacznego :)))

manty-pierożki na parze

poniedziałek, 26 maja 2014
Kotlety drobiowo-cukiniowe z warzywami na parze

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka

1 duża cukinia

1 cebula

2 łyżki joguru naturalnego

sól

pieprz

Warzywa:

1 cukinia

1 duża marchewka

2 średnie ziemniaki

1 pomidor

sól

zioła prowansalskie

2 łyżki oliwy

Pierś myjemy, kroimy na kawałki i rozdrabniamy w blenderze, to samo robimy z cebulą i cukinią. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i formujemy kotlety, które układamy w parowarze.

Warzywa myjemy, ziemniaki i marchewkę obieramy, wrzystkie warzywa kroimy w talarki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą, oliwą i ziołami prowansalskimi, warzywa układamy nad kotletami w parowarze (kolejny poziom) i wstawiamy wszystko na 25 min. Smacznego!

kotlety na parze

sobota, 01 czerwca 2013
Chanum z mięsem- kuchnia uzbecka

 

Chanum - to bardzo smaczne i proste danie. Jest to rolada gotowana na parze.

Dziś przedstawiam przepis na roladę Chanum z farszem mięsnym. Natomiast tutaj można się zapoznać z wersją wegetariańską. Mięsna wersja jest podawana z sosem lub śmietaną.

Ciasto:

ok. 4 szkl. mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

ok. 600 ml. gotowanej wody

0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

1 kg. tlustego mięsa mielonego

3 duże cebule

2 duże marchewki

natka pietruszki

pół łyżeczki kminu rzymskiego

sól

pieprz czarny

Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Dzięki olejowi ciasto zawsze wychodzi bardziej delikatne i elastyczne.

Marchewkę i cebulę obieramy, dobrze myjemy. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, marchewkę nacieramy na tarce. Umytą natkę siekamy, wszystko dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i kminem, mieszamy.

Od ciasta odkrajamy 1/8 i wałkujemy na kwadrat- im cieńsze ciasto tym lepiej. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy farsz, zawijamy w roladę i układamy w posmarowanej olejem misce parowaru. To samo robimy z resztą ciasta i nadzienia. 

Gdy woda w parowarze się zagotuję, wstawiamy nasze rolady i czekamy 30 min. 

Gdy chanum już będzie gotowy, wykładamy go na talerz, kroimy na kawałki i polewamy sosem lub śmietaną. Smacznego! 

rolada na parze z mięsem

wtorek, 05 lutego 2013
Pigodi-czyli koreańskie pierożki na parze

Pigodi- jest to tradycyjne danie koreańskie. Przygotowanie tego dania zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte:)

Składniki:

Ciasto

1 kg. mąki

10 dkg drożdży

0,5 litra mleka

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

Nadzienie

ok.1 kg. kapusty

0,5 kg. łopatki 

sól

pieprz

 

Sałatka z marchewki

sos sojowy

sos pikantny

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, jajko i wsypujemy po trochu mąkę. Ciasto musi być delikatne i puszyste i kleić się do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.

W tym czasie robimy nadzienie. Kapustę drobno siekamy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki.

 Do garnka wlewamy trochę oleju i wrzucamy pokrojone mięso, obsmażamy przez 5 min. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę, przykrywamy pokrywka i dusimy na średnim ogniu przez 15 min., mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec solimy, pieprzymy i przekładamy do miski, żeby nadzienie szybko wystygło.

Gdy ciasto już się podniosło, zagniatamy go jeszcze raz i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótka zagniatamy. Od ciasta odrywamy większe kawałki i formujemy z nich kulki. Kulki wałkujemy na okrągłe placki nie za cienkie i nie za grube), po środku każdego placka układamy parę łyżek nadzienia i bardzo dobrze sklejamy brzegi. 

Gotowe pigodi układamy w posmarowanym olejem parowarze i gotujemy na parze przez 40 min. Bardzo ważne jest by pokrywkę owinąć ręcznikiem, żeby para nie kapała na nasze pierożki i nie podnosimy pokrywki!

Gotowe pierożki podajemy z pikantną sałatką z marchewki, sosem sojowym i sosem pikantnym. Smacznego!

kuchnia orientalna

poniedziałek, 14 stycznia 2013
Chanum- danie kuchni uzbeckiej

Chanum - to bardzo smaczne i proste danie. Jest to rolada gotowana na parze.

Dziś przedstawiam przepis na roladę Chanum z ziemniakami. Chanum jest podawany z sosem pomidorowym.

Ciasto:

ok. 4 szkl. mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

ok. 600 ml. gotowanej wody

0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

1 kg. ziemniaków

3 duże cebule

5 dkg. masla

sól

pieprz czarny

Sos:

1 kg. pomidorów

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sól

pieprz czarny

Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Dzięki olejowi ciasto zawsze wychodzi bardziej delikatne i elastyczne. Ziemniaki i cebulę obieramy, dobrze myjemy. Ziemniaki kroimy w cieniutką "słomkę", cebulę- w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki jeszcze raz dobrze płuczemy i czekamy, aż woda ścieknie. Ziemniaki łączymy z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Masło kroimy na niewielkie kawałki.

Od ciasta odkrajamy 1/8 i wałkujemy na kwadrat- im cieńsze ciasto tym lepiej. Na 2/3 ciasta wykładamy farsz i 3-4 kawałeczki masła,  i zawijamy ostrożnie w roladę i układamy w posmarowanej olejem misce parowaru. To samo robimy z resztą ciasta i nadzienia. 

Gdy woda w parowarze się zagotuję, wstawiamy nasze rolady i czekamy 30 min. 

W tym czasie robimy sos. Pomidory myjemy i miksujemy w blenderze. Na rozgrzaną patelnie dajemy 2 łyżki oleju i wylewamy zmiksowane pomidory. Po 2 minutach dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pieprz mielony. Sos zostawiamy na średnim ogniu przez 7 minut, często mieszamy i pod koniec solimy.

Gdy chanum już będzie gotowy, wykładamy go na talerz, kroimy na kawałki i polewamy sosem. Smacznego!

chanum- rolada na parze

sobota, 08 września 2012
Mielone na parze

Takie mielone idealnie się nadają dla maluszków i jako danie dietetyczne.

Składniki:

0,5 kg. mielonego z indyka

1 cebula

1 bułka

1 jajko

1 średnia marchewka

pół pęczka koperku

sól,pieprz

Bułkę namaczamy i miksujemy w blenderze. Marchew i cebulę obieramy i osobno miksujemy w blenderze. Koperek drobno siekamy. Wszystkie zmiksowane składniki dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy jajko, sól i pieprz, mieszamy. Z farszu formujemy kotleciki i wykładamy w parowarze, gotujemy na parze przez 30 min. i od razu po ugotowaniu się wyjmujemy.  Smacznego!

niedziela, 23 maja 2010
MANTY

To jest danie z kuchni z Krajów  Azji Środkowej. Bardzo smaczne. Gotuje się na parze.

Składniki:

Ciasto:

mąka- 2 szkl.

woda- ok.1.szkl.

jajko- 1 szt.

sól.

Nadzienie:

mięso mielone- 0,5 kg.

cebula- 2 duże

ziemniaki- 2 duże. (zazwyczaj robi się bez ziemniaków,ale ja lubię z ziemniakami)

sól, pieprz.

Zagniatamy ciasto jak na pierogi. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, też kroimy w kostkę (dużą), dodajemy mięso, wszystko dobrze mieszamy, dodajemy sól i pieprz.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie krążki (średnica ok. 10 cm.), nakładamy farsz, dobrze sklejamy brzegi. Układamy w parowarze, posmarowanym olejem. Gotujemy na parze ok 30 min. Podawać ze śmietaną. Smacznego :)))manty

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl