niedziela, 11 września 2016
ADŻYKA Z JABŁEK -KUCHNIA ABCHASKA
Adżyka- to ostra pasta, która idealnie pasuje jako sos do różnego rodzaju mięs pieczonych lub z grilla. Także adżykę można stosować jako marynatę np. do kurczaka, albo po prostu do smarowania chleba. Dziś przedstawiam kolejną wersję tej pysznej pasty.

 Składniki:

1 kg. pomidorów

1 kg. papryki czerwonej

1 kg. jabłek

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

6 papryczek chili (można mniej)

0,5 szkl. cukru

ok. 2-3 łyżek soli

1 duża główka czosnku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

6 łyżek octu

0,5 szkl. oleju

Wszyztkie warzywa myjemy i obieramy. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Cebulę  mielimy na maszynce do mielenia mięsa i dodajemy do rozgrzanego oleju, smażymy na średnim ogniu 15 min., mieszając od czasu do czasu.  Po ty,m czasie dodajemy zmieloną marchew  i smażymy kolejne 10 min. Następnie dodajemy zmieloną paprykę słodką i ostrą i pomidory i smażymy przez 40 min.

W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy pestki, mielimy i dodajemy do reszty warzyw, smażymy 30 min. 

 Na koniec dodajemy, posiekaną  zieleninę, wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i 1,5 łyżki soli, smażymy przez 10 min ( po tym czasie w razie potrzeby dosalamy). 

Następnie gorącą pastę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

29

piątek, 09 września 2016
IKRA Z BAKŁAŻANÓW PIECZONYCH- KUCHNIA ROSYJSKA II wersja
Uwielbiam ikrę z bakłażanów. Dla mnie to przysmak z dzieciństwa. Uwielbiałam taką ikrę w zimie z gorącą słodką herbatą....pycha.
Dziś przedstawiam kolejny przepis na tę pracochłonną ale bardzo pyszną ikrę.Dziś wersja dla bardziej leniwych.

Składniki:

1 kg bakłażanów

1 kg. pomidorów

1 kg. cebuli

1 kg. papryki

3 duże marchewki (opcjonalnie)

4 ząbki czosnku

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koeprku

5 czubatych łyżek cukru

100 ml oleju

sól

pieprz świeżo zmielony

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ( oprócz bakłażanów). Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (duże oczka), do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor przez 10-15 min.

W tym czasie marchewkę obieramy, mielimy i następnie wrzucamy do cebuli.

Paprykę również mielimy i po 10 min. dodajemy do marchewki z cebulą, mieszamy. 

Pomidory mielimy i dodajemy do reszty warzyw, wszystko smażymy na wolnym ogniu przez 30 min.

Następnie mielimy czosnek i zieleninę i dodajemy do reszty, smażymy przez 10 min.

Bakłażany dzielimy na pół, nacinamy, skrapiamy olejem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika  na 25 min., następnie wyjmujemy, trochę ostudzamy, obieramy ze skórki i drobny kroimy i dodajemy do garnka, smażymy przez 30 min. 

W tym czasie pasteryzujemy słoiki i pokrywki,

Na koniec ikrę doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, mieszamy i smażymy przez  min. Po tym czasie próbujemy ikrę, w miarę potrzeby doprawiamy, przekładamy do pasteryzowanych słoików i zakręcamy. Ikrę trzymamy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego! 

112

wtorek, 15 września 2015
Konfitura truskawkowa

Świeża konfitura truskawkowa robi się dość szybko, jest smaczna, zawiera dużo witamin, ponieważ owoce się nie gotują. Na rynku są teraz bardzo smaczne truskaweczki w dobrej cenie, więc polecam zrobienie takiej konfiturki na zimę. dzięki duże zawartości cukru i trzymaniu słoiczków w lodówce, konfitura się nie zapsuje.

Składniki:

1 kg. truskawek

1 k,5 kg. cukru

Truskawki myjemy, obieramy szpułki i miksujemy blenderem przez 10 min. Nastęonie powoli dodajemy cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru, całość miksujemy przez 10 min. następnie przekładamyy do wypasteryzowanych, ochłodzonych słoików, mocno zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

26

poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Pikantny sos pomidorowy

Taki sos idealnie smakuje jako dodatek do mięs ale również i do makaronu. Można zrobić go trochę więcej i przechowywać w słoiczkach aż do zimy:)

Składniki:

1,5 kg. pomidorów

0,5 kg. czerwonej papryki

30 dkg. papryki chili

2 średnie główki czosnku

0,5 kg. cebuli

1 natka pietruszki

1 pęczek koperku

2-3 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

pół łyżeczki czarnego pieprzu

100 ml. oleju

Wszystkie warzywa myjemy. Cebulę obieramy, z czerwonej papryki wyjmujemy nasionka. Jeżeli chcemy mniej ostry sos, to z papryczki chili również wyjmujemy nasionka.

Do granka z grubym dnem nalewam olej i dodajemy drobno zmieloną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 10-15 min., często mieszając. 

W tym czasie mielimy pomidory, paprykę i paprykę chili. Zmielone warzywa dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 min. 

Następnie dodajemy cukier, piperz, 1 łyżeczkę soli i wyciśnięt przez praskę czosnek, dusimy kolejne 10 min. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę, ewentualnie sól i dusimy ostatnie 10 min. 

Gorący sos przekładamy do wypasteryzowanch słoików, dobrze zakręcamy i zostawamy do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

123

 

 

Warzywa psiankowate 2015Na ostroPora na pomidora!

 

środa, 26 sierpnia 2015
Ikra z cukinii
Dziś kolejna propozycja  ikry, tym razem z kabaczków:)

 Składniki:

1 kg. pomidorów

1,5 kg. cukinii

1 kg. papryki czerwonej

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

2 -3 papryczki chili

1 łyżka cukru

2-3 łyżki soli

4  ząbki czosnku

1 duża natka pietruszki

0,5 szkl. oleju

Wsyztkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy, do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy ją na złocisty kolor na małym ogniu.

W tym czasie  do osobnych pojemników mielimy marchewkę, paprykę, pomidory i cukinię.  

Gdy cebula usmaży się na zloty kolor , dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 10 min.

Następnie dodajemy zmieloną paprykę, a po 10 min. zmielone pomidory. Wszystko smażymy 30 min.

Następnie dodajemy cukinię do reszty warzyw i smażymy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Na koniec dodajemy cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, posekaną papryczkę chili, posiekaną natkę i solimy tak jak lubimy, smażymy przez 10 min. 

Następnie gorącą ikrę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

151
wtorek, 25 sierpnia 2015
Ikra z bakłażanów

Uwielbiam ikrę z bakłażanów. Dla mnie to idealna przekąska, gdy chce wrzucić coś na ząb:)

 Dziś przedstawiam jedną z wersji, którą można zrobić na zimę.

 Składniki:

0,5 kg. pomidorów

1 kg. bakłażanów

0,5 kg. papryki czerwonej

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

2 papryczki chili

1 łyżka cukru

2-3 łyżki soli

4  ząbki czosnku

0,5 szkl. oleju

Wsyztkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy, do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy ją na złocisty kolor na małym ogniu.

W tym czasie  do osobnych pojemników mielimy marchewkę, paprykę i pomidory.  

Gdy cebula usmaży się na zloty kolor , dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 10 min.

Następnie dodajemy zmieloną paprykę, a po 10 min. zmielone pomidory. Wszystko smażymy 30 min.

Bakłażany obieramy i drobno siekamy,  po 30 min. dodajemy do reszty warzyw i smażymy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

 

Na koniec dodajemy cukier , wyciśnięty przez praskę czosnek i solimy tak jak lubimy, smażymy przez 10 min. 

Następnie gorącą ikrę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

ikra z bakłażanów

Warzywa psiankowate 2015

czwartek, 20 sierpnia 2015
Konfitura z czerwonej porzeczki

Ostatni dzwonek by zrobić konfiturę z porzeczki. Przygotowanie takiej konfitury nie zajmuje dużo czasu a dzięki temu, że konfitury nie gotujemy, to w zimie możemy się cieszyć witaminami zawartmi w porzeczce:) Dzięki dużej zawartości cukru i trzymaniu słoików w lodówce porzeczka na pewno się nie zepsuje:)

Składniki:

1 kg. czerwonej porzeczki

1 kg. cukru

słoiki

Porzeczkę myjemy i obieramy, dodajemy cukier i dokładnie rozgniatamy drewnianą łyżką. Następnie owoce przykrywamy pokrywką lub czystą ścierką i w ciągu całego dnia co jakiś czas dokładnie mieszamy. Wieczorem słoiki i pokrywki myjemy wrzątkiem. Słoiki wstawiamy do piekarnika, włączamy go na 200 C na 20 min., następnie wyjmujemy i ostudzamy. Do schłodzonych słoików nalewamy konfiturę, mocno zakręcamy i wstamiamy do lodówki. A zimą delektujemy się smakami lata:) To samo można zrobić i z czarną porzeczką i z malinami.

131

środa, 20 sierpnia 2014
Adżyka-kuchnia abchaska

Adżyka- to ostra pasta, ktora idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, albo do smarowania chleba:) Dziś przedstawiam jedną z wersji, którą można zrobić na zimę.

 Składniki:

2 kg. pomidorów

1 kg. papryki czerwonej

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. marchewki

3-4 papryczki chili

0,5 szkl. cukru

2-3 łyżki soli

6 dużych ząbków czosnku

0,5 szkl. oleju

Wsyztkie warzywa myjemy, obieramy i mielimy na maszynce do mielienia mięsa.  Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, oraz zmielone warzywa. Całość smażymy na małym ogniu przez 2,5 godz. Na koniec dodajemy cukier i sól, smażymy przez 10 min. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Następnie gorącą pastę przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

 abchaska adżyka

Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!

niedziela, 17 sierpnia 2014
Robimy zapasy na zimę

Ostatni dzwonek dla tych, którzy lubią robić zapasy na zimę. na rynku można jeszcze znalezć czerwone porzeczki i jagody. Ja lubię porzeczki przetarte i nie gotowane, dzięki dużej ilości dodanego cukru porzeczki trzymane w lodówce się nie psują.

Składniki:

0,5 kg. czerwonej porzeczki

0,5 kg. jagody

1 kg. cukru

Porzeczkę myjemy i obieramy, dodaejmy 0,5 kg. cukru i mikrujemy. Przelewamy do wyparzonego słoiczka, mocno zakręcamy i wstawiamy do lodówki. To samo robimy z jagodą. A zimą delektujemy się smakami lata:)

przetarta porzeczka

Porzeczkowo mi 2014

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl