piątek, 30 października 2015
Sos chrzanowy

Chyba najłatwiejszy ale zarazem bardzo smaczny sos.

Składniki:

4 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka

3 łyżki jogurty naturalnego lub śmietany

pieprz świeżozmielony

Chrzan mieszamy ze śmietaną, doprawiamy świeżozmielonym pieprzem i gotowe:)

381

20:52, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 września 2015
Sos tkemali-kuchnia gruzińska

Sos tkemali robi się ze specjalnych śliw, ale można je z powodzeniem zastąpić zwykłymi słodko-kwaśnymi śliwkami. Sos doskonale się nadaje do mięs grilowanych, smażonych  i pieczonych. Mo slodko-kwaśny smak, w-g uznania można go zrobić również na ostro.

Składniki:

1 kg. słodko-kwaśnych śłiwek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

3 duże ząbki czosnku

1 papryczka chili

woda 0,5 szkl.

cukier 1 płaska łyżeczka

sól do smaku

Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujem pestki i wkładamy do garnka. Pokrojone śliwki zalewamy wodą i wstawiam na ogień. Gdy woda się zagotuje, trochę zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.

Następnie śliwki odcedzamy (powstały sok nie będzie nam potrzebny, można np. zrobić z niego kisiel) i wrzucamy je na sitko.

Dużą łyżką przecieramy je tak, by w sitku pozostały same skórki.  Przetarte słiwki wstawiamy z powrotem na ogień i doprawiamy solą i cukrem. Gdy sos się zagotuje, dodajemy posiekaną zieleninę, czosnek i ewentualnie posiekaną papryczkę, wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. 

Sos przelewamy do czystch słoiczków, zakręcamy i czekamy aż wstygnie. Smacznego!

 

23

18:07, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lutego 2015
Sos grecki tzatziki

Uwielbiam grecką kuchnię. Dziś na kolację przyrządziłam szaszłyki które podałam z sosem greckim tzatziki. Przepis na szaszłyki podam jutro:)

Składniki:

200 ml. gęstego jogurtu  greckiego

1 średni ogórek

1 duży ząbek czosnku

sól

pieprz

1 łyżka oliwy

Ogórek obieramy i łyżeczką wydrążamy pestki (żeby sos się nie rozwodnił), trochę solimy i odstawiamy na 15 min. Następnie ogórki odsączamy, dodajemy do jogurtu, wyciskamy czosnek, dodajemy oliwę, sól i pieprz i wszystko mieszamy. Sos gotowy, smacznego!

sos tzatziki

 

21:14, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 września 2014
Ikra z bakłażanów- kuchnia rosyjska

Ikra z bakłażanów- bardzo popularna przekąska warzywna na Wschodzie. Każda gospodyni, która robi przetwory, na pewno ma nie jeden słoiczek ikry na zimę:) Uwielbiam jeść ikrę z chlebem, najlepiej czarnym. Istnieje bardzo dużo przepisów tej przekąski, dziś podaję jeden z nich.

Składniki:

1 kg bakłażanów

0,5 kg. pomidorów

0,5 kg. cebuli

0,5 kg. czerwonej papryki

3 duże marchewki

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 papryczka chili

1 łyżka cukru

100 ml oleju

sól

Wszystkie warzywa myjemu i obieramy ( bakłażany sa bardziej delikatne, kiedy sie je obierze). Cebulę drobno siekamy, do garna nalewamy olej i wrzucamy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor przez 10-15 min.

W tym czasie marchewkę nacieramy na tarce o grubych oczkach i następnie wrzucamy do cebuli.

Paprykę drobno kroimy i po 10 min. dodajemy do marchewki z cebulą, mieszamy. 

Pomidory blendujemy i dodajemy do reszty warzyw, wszystko smażymy na wolnym ogniu przez 30 min.

Bakłażany drobno siekamy i po pół godzinie dodajemy do garnka. Wszystkie warzywa smażymy na wolnym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając, następonie doajemy po trochu papryczkę chili ( dodajemy tyle ile lubimy)i cukier.

Na sam koniec solimy i dodajemy posiekaną natkę. Gorącą ikrę przekładamy do pasteryzowanych słoików i zakręcamy. Ikrę trzymamy w lodówce. Smacznego!

 ikra z bakłażanów

 

22:02, marikijka , Sosy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 24 marca 2014
Deep z awokado

Idealny jako dodatek do mięs z grilla, albo do pieczonych ziemniaków.

Składniki:

1 duże dojrzałe awokado

5 łyżek oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 pęczek koperku

1 mała cebula

kawałek papryki chili

sól

pieprz

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Koperek myjemy. Czosnek obieramy, paprykę drobno siekamy. Do wszystkich składników dodajemy oliwę, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę i gotowe:)

deep z awokado

18:35, marikijka , Sosy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 04 marca 2014
Moje pesto z bazylii

Składniki:

1 doniczka bazylii

natka pietruszki

duża garść prażonych migdałów

6 łyżek oliwy

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Bazylię i natkę myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy i gotowe:)

pesto z bazylii

21:11, marikijka , Sosy
Link Komentarze (2) »
piątek, 14 lutego 2014
Deep z awokado

Idealny sos do mięs i pieczonych ziemniaków.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

3 łyżki śmietany 18%

1 duży ząbek czosnku

sól

pieprz

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i wkładamy do blendera, dodajemy śmietanę, czosnek, sól i pieprz, Wszystko miksujemy i gotowe:)

deep z awokado


17:15, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 lutego 2014
Deep z suszonych pomidorów

Idealny dodatek do frytek lub pieczonych ziemniaczków:)

Składniki:

2 łyżki mielonych suszonych pomidorów

3 czubate łyżki śmietany

pieprz

Pomidory mieszamy ze śmietaną i posypujemy pieprzem, mieszamy i gotowe:)

deep z suszonych pomidorów

15:16, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 maja 2013
Pikantny sos do mięsa

Idealny do każdego mięsa, nie tylko z grilla:)

Składniki:

2 pomidory

1 mała czerwona cebula

1 ząbek czosnku

pół pęczka natki pietruszki

2 łyzki oliwy

sól,papryka chili

Cebulę, czosnek obieramy.  Pomidory myjemy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy, po zmiksowaniu dojemy oliwę,sól i chili,odrobinę miksujemy i gotowe:)

pikantny sos do mięsa

19:15, marikijka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl