piątek, 03 lutego 2017
Barszcz ukraiński
 

Składniki:

na ok. 3 l. wody

mięso z kością - 0,7 kg.

cebula duża- 1 szt.

marchewka duża- 1 szt.

buraki średnie- 3 szt.

przecier pomidorowy- 1 łyżka

liść laurowy- 2 szt.

ziele angielskie - 6 ziarenek.

ziemniaki średnie- 2- 3 szt.

kapusta- 1 kg.

czosnek- 3 ząbki

fasola czerwona 

zielenina,śmietana

sól,pieprz

Fasolę zalewamy na parę godzin ciepłą wodą. Z mięsa robimy wywar (gdy woda się zagotuje, usuwamy pianę i od razu wrzucamy fasolę), gotujemy przez godzinę.

Następnie z pokrojonej cebuli, startej na tarce marchewki i buraków robimy zasmażkę, dodajemy przecier, wyciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprz. Zasmażkę wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną kapustę, i gotujemy przez 15 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15-50 min.  Podajemy ze śmietaną i ewentualnie z zieleniną. Można też wycisnąć świeży czosnek :) Mmm pycha...

unnamed_11

18:22, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017
Domowy rosół

Składniki na 2,5 l. wody:

0,5 kg. najlepiej wiejskiego kurczaka

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 duża papryka

1 duży pomidor

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól

Kurczaka zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień,  czekamy aż woda się zagotuje, nie zapominając usuwać powstałą pianę. Następnie wrzucamy obraną całą cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na pół paprykę i gotujemy kolejne pół godziny. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, oraz pokrojonego w ćwiartki pomidora, doprawiamy solą i gotujemy kolejne pół godziny. Podajemy z ugotowanym makaronem i zieleniną. Smacznego!

sup

 

14:15, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 listopada 2016
Szi-zupa z kapusty kiszonej kuchnia rosyjska

Szi- to zupa z kiszonej kapusty, bardzo dobra zwłaszcza po udanej imprezie :) Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

1 kg. wołowiny (lub wołowina na pół z wieprzowiną)

0,5 kg. kapusty kiszonej

20 dkg. pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

5-7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

śmietana

zielenina

Wołowinę zalewamy 3 l. wody i wstawiam na ogień, gdy woda się zagotuje usuwamy piankę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5. Następnie solimy, dodajemy ziele angielskie  i liście laurowe i gotujemy przez kolejne 15 min.

W tym czasie na patelnię nalewamy parę łyżek oleju i obsmażamy drobno posiekaną cebulę przez 5 min, ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i przecier pomidorowy, wszystko zalewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do kapusty i dusimy kolejne 10 min.

Mięso wyjmujemy i kroimy na niewielkie kawałki. Duszoną kapustę z pieczarkami dodajemy do bulionu, wrzucamy tam pokrojone mięso, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 min.

Podajemy z posiekaną zieleniną i śmietaną. Smacznego!

34

 

20:39, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 listopada 2016
Szurpa-kuchnia uzbecka

Dziś kolejny mój przepis na szurpę- czyli zupę z warzywami i mięsem z kuchni uzbeckiej. Jest wiele przepisów na tę smaczną i dość łatwą zupę. Już podawałam Wam przepis na szurpę z baraniną, a dziś szurpa z wołowiną, wersja ligh (bez obsmażania). 

 

Składniki na 5 litrów wody:

1 kg.wołowiny z kością, lub żeberek wołowych

1 duża cebula

3 duże marchewki

2 duże pomidory

pół szklanki cieciorki

3 duże ziemniaki

3 liście laurowe

sól

pieprz

zielenina

Świeżą wołowinę najlepiej wymoczyć przez 2-3 godz. żeby się pozbyć resztek krwi.

Cieciorkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godz.

Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki  i układamy je w garnku, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje, usuwamy piankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz.

Następnie dodajemy liść laurowy, cieciorkę i obraną całą cebulę i gotujemy przez kolejne 40 min.

W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki i kroimy na dość duże kawałki. Pomidory kroimy na 8 części.

Po 40 min. dodajemy marchewkę i gotujemy przez 10 min., potem dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory i gotujemy przez kolejne 15-20 min. Przed podaniem posypujemy zieleniną. Smacznego!

4

17:34, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
Lagman-kuchnia uzbecka

 

Lagman- jest to bardzo gęsta zupa. Trochę długo się robi ale wyśmienicie smakuje! W wersji oryginalnej robi się go z domowej roboty makaronem. Ale można też pójść na łatwiznę i zrobić ze spaghetti lub wstążkami :)

Składniki:

1 kg. baraniny

4 duże cebule 

2 czerwone papryki

2 duże marchewki

0,5 kg. kapusty pekińskiej (biała, twarda część)

10 dkg. zielonej fasolki szparagowej

2 duże ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

0,5 łyżeczki kolendry siewnej

0,5 łyżeczki rzymskiego kminu

sól

pieprz czarny

olej

2 litry wody

Ciasto:

2 szkl. mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

ok. 200 ml wody

0,5 łyżeczki soli

Mięso myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy olej, ok. 10 ml. czekamy aż się rozgrzeje i wrzucamy mięso, szybko mieszamy. Mięso obsmażamy na dużym ogniu przez 10 min., dodajemy kolendrę i kmin, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 min.

W tym czasie wszystkie warzywa, oprócz fasolki i kapusty kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na pół, a kapustę siekamy w piórka. Najpierw dodajemy liść laurowy, cebulę i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie dodajemy przecier i marchewkę, dusimy kolejne 10 min.

Następnie wrzucamy ziemniaki, fasolkę  i czosnek, po 2 min. paprykę i kapustę, wszystko dobrze mieszamy, solimy i doprawiamy pieprzem,  zalewamy 2 litrami zagotowanej wody i gotujemy przez 3-4 min. Bardzo ważne jet to, żeby warzywa się nie rozgotowały.

Z mąki, jajka, oleju,  soli i wody wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na 4 kawałki i wałkujemy je w bardzo cieniutkie plastry. Każdy plaster posypujemy obficie mąką, luznie zwijamy w roladę i kroimy na kawałki o grubości 0,5 cm. Następnie każdy kawałek rozwijamy i wychodzi nam długi makaron :) Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron, mieszamy i gdy wypłynie, gotujemy przez 3 min., odcedzamy, płuczemy, czekamy aż trochę wody ścieknie i dodajemy  trochę oleju, by makaron się nie posklejał. Do głębokiej miski kładziemy makaron i zalewamy naszym wywarem z warzywami i mięsem. Możemy udekorować wszystko zieleniną i podajemy :)

kuchnia uzbecka lagman

20:53, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 sierpnia 2015
Okroszka-rosyjski chłodnik

Okroshka- tradycyjny chłodnik rosyjski, bardzo popularny na Wschodzie. Już kiedyś podawałam przepis na tę zupę, dziś koleja wersja, tym razem z kwasem.

Skladniki:

1,5 l.  kwasu

jogurt typu greckiego -330 ml.

ziemniaki średnie- 4 szt.

ogórek długi- 1 szt.

szynka dietetyczna - 30 dkg.

rzodkiewka- pół pęczka

jajka- 4 szt.

cebula dymka, koperek

sól,pieprz

Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy, wszystkie składniku kroimy w drobną kostkę, zieleninę siekamy, dodajemy  jogurt, zalewamy kwasem, solimy,doprawiamy pieprzem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

111

21:10, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 grudnia 2014
Szurpa - kuchnia uzbecka

Szurpa -  to uzbecka zupa na baraninie. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki na 2 litry wody:

0,5 kg. baraniny z kością

2 średnie marchewki

3 duże ziemniaki

2 średnie pomidory

1/4 szkl. ciecierzycy

1 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól

Ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę.

Baraninę myjemy, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i czekamy aż się zagotuje, usuwamy szumowiny i zmniejszamy ogień, dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.

Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli i gotujemy przez kolejne pół godziny.

W tym czasie obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy na duże kawałki. Pomidory kroimy na 4 części. Po pół godzinie wrzucamy marchewkę i gotujemy przez 15 min. Następnie dodajemy ziemniaki i pomidory, doprawiamy solą i gotujemy przez kolejne 15 min. Smacznego!

szurpa-kuchnia uzbecka

18:33, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 października 2014
Ekpresowy rosołek

Smaczny, naturalny rosołek, który ugotujesz w pół godziny.

Składniki na 2 litry wody:

20 dkg. mielonego mięsa z filetu z kurczaka

2 średnie ziemniaki

1 średnia marchewka

3 liście laurowe

Makaron do rosołu

sól

Wodę wstawiamy, wrzucamy liście laurowe na ogień i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i gdy woda się zagotuje wrzucamy je do garnka i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy przez kolejne 10 min.


W tym czasie osobno gotujemy makaron do rosołu.

Makaron zalewamy rosołem i jemy. Smacznego!

ekspresowy rosołek

14:03, marikijka , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 października 2014
Zupa ryżowa z pulpecikami , jak u babci

Ta zupa przypomina mi dzieciństwo. Moja babcia zawsze mawiała, że masłem zupy nie zepsujesz:)

Dlatego w większości swoich zup dodawała masło.

Składniki na 2 litry wody:

15 dkg. mięsa mielonego

1 średnia marchewka

1 mała cebula

1/4 szklanka ryżu

1 łyżka masła

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

pęczek natki pietruszki

sól

Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę nacieramy na tarce, cebulę drobno siekamy.

W garnku roztapiamy masło i wrzucamy marchewkę z cebulą, obsmażamy przez chwilę, dodajemy przecier i smażymy przez kolejne 5 min. 

Następnie zasmażkę zalewamy wrzątkiem. Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do wody, gotujemy przez 10 min. 

Następnie wrzucamy ryż i gotujemy przez kolejne 20 min. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy solą. Smacznego!

zupa ryżowa z pulpecikami


11:33, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Rassolnik- kuchnia rosyjska

Bardzo smaczna i bardzo popularna na wschodzie zupa.Odpowiednik polskiej ogórkowej:) Jest bardzo duży przepisów, dziś podaję jeden z nich. 

Składniki na 3 litry wody:

0,5 gk. mięsa z kością (np. karkówka)

0,5 szkl. pęczaka

4 średnie ogórki kiszone

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

2 łiście laurowe

2 łyżki oleju

sól

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień, gdy pojawi się piana usuwamy ją. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i na średnim ogniu gotujemy mięzo przez godzinę.

Pęczak płuczemy, zalewamy 1,5 szkl. wody, trochę solimy i gotujemy na małym ogniu do gotowości.

Warzywa obieramy. Cebulę siekamy, marchewkę nacieramy na tarce. Na patelnię nalewamy 2 łyzki oleju i wrzucamy cebulę, obsmażamy przez 2 min. następnie wrzucamy marchewkę i obsmażamy przez kolejne 3-4 min. Na koniec dodajemy przecier, wszystko dobrze mieszamy.

Gdy mięso już będzie miękkie, wyjmujemy go i kroimy na niewielkie kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy zasmażkę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy pęczak oraz drobno pokrojone ogórki wraz z sokiem. Całość gotujemy przez kolejne 5 min., jeżeli zajdzie taka potrzeba to doprawiamy solą. Smacznego!

rosyjska ogórkowa

Światowe zupy

20:42, marikijka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl