środa, 26 kwietnia 2017
spaghetti z sosem pomidorowo-baklażanowym

Składniki:

0,5 opakowania spaghetti

Sos:

3 średnie pomidory

1 połowa średniego bakłażana

1 średnia cebula

kilka listków zielonej bazylii

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy w-g instrukcji na opakowaniu, doprawiamy odrobiną oliw i mieszamy.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę, następnie wyjmujemy i ściągamy skórkę.

Cebulę drobno siekamy. Pomidory i bakłażany drobno kroimy. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę, obsmażam przez 1 min. Następnie dodajemy pomidory i bakłażany i zmniejszamy ogień. warzywa dusimy na małym ogniu, często je ugniatając, tak by z czasem powstała papka. Na koniec solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii. Sos wykładamy na makaron i podajemy. Smacznego :)

sos

 

sobota, 15 kwietnia 2017
Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni czas trzymania nad ogniem lub w piekarniku, bo nie wolno jej przesuszyć.

Składniki:

0,5 kg. jagnięcej wątróbki

20 dkg. surowej słoniny

sól

pieprz

Wątróbkę i słoninę kroimy na dość duże kawałki i wkładamy do miski. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Wątróbkę na przemian ze słoniną nadziewamy na patyki i kładziemy  na brytfannie tak by mięso nie dotykało dna. wstawiamy do rozgrzanego do 250 C piekarnika z funkcją grill na 15 min. Wyjmujemy i od razu jemy, najlepiej z marynowaną cebulą :)

 szaszlyk

niedziela, 05 marca 2017
Wieprzowe poliki duszone w czerwonym winie

Dziś przedstawiam propozycję na delikatne i smaczne mięso z polików wieprzowych.

Składniki:

1 kg. polików wieprzowych

1 średnia cebula

1 średnia marchew

2 średnie pomidory

1 duży ząbek czosnku

150 ml. wytrawnego wina

300 ml. warzywnego wywaru

4-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo zmielony pieprz

olej

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Do garnka nalewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy.  Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę, następnie wyjmujemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do zasmażanych warzyw, smażymy 5 min. Następnie dodajemy wywar warzywny,  wino i sól, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz, gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy poliki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45-50 min. Podajemy z kaszą lub piure. Smacznego!

POLIKI

 

środa, 18 stycznia 2017
Krewetki w sosie curry

Uwielbiam kuchnię indyjską. Po kolejnej wizycie w bardzo dobrej indyjskiej restauracji, postanowiłam w domu upichcić tym razem krewetki w sosie curry. Werdykt męża- nie mniej dobre niż w restauracji :)

Składniki:

80 dkg. krewetek obranych

25 gr. masła

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru

3 łyżki zielonej pasty curry

1 łyżeczka curry (przyprawy)

1 lub 2 papryczki chili

1 łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 puszka mleczka kokosowego

25 dkg. pomidorów bez skórki

pieprz czarny zmielony

sól

natka pietruszki

Cebulę obieramy i siekamy, na patelnię wrzucamy kostkę masła, roztapiamy, dodajmy posiekaną cebulę i obsmażamy na wolnym ogniu przez 5 min.

- dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i starty imbir, obsmażamy kolejne 10 min. na wolnym ogniu.

- następnie dodajemy garam masala, pokrojone pomidory, zmielony kumin, oraz krewetki i dusimy 10 min.

- na koniec dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, posiekaną papryczkę chili (jedną lub dwie- w zależności od ostrości) oraz doprawiamy solą. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 5 min. Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Krewetki podajemy z ryżem. Smacznego!

curry

 

 

 

wtorek, 10 stycznia 2017
BESZBARMAK- danie narodów Azji Środkowej
Kiedyś już podawałam przepis na to bardzo smaczne i trochę pracochłonne danie narodów Azji Środkowej.  Dziś kolejny przepis na Beszbarmak, tym razem z wołowiną i baraniną.

Składniki:

1 kg. baraniny

1 kg. wołowiny z kością 

4 liście laurowe

kilka ziarenek czarnego pieprzu

5 dużych cebul

natka pietruszki

1 kg. ziemniaków

Ciasto:

2 jajka

200 ml. wody

ok. 800 gr. mąki

odrobina soli

Mięso bardzo dobrze myjemy,wstawiamy na ogień, zalewamy 6 l. wody, czekamy aż woda się zagotuję i zbieramy powstałą na wierzchu pianę. Zupę gotujemy przez 3,5 godziny na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i 1 obraną cebulę i sól.

Póki zupa się gotuje, wyrabiamy ciasto. Ok. 1,5 szkl. mąki mieszamy z jajkami, wodą i solą i zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby dodajemy mąkę. Ciasto musi być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je, im ciasto będzie cieńsze, tym lepiej. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty  ok. 5x5 cm. Pokrojone ciasto zostawiamy na desce dobrze posypanej mąką. 

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do gotowości, odcedzamy.

Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i przez parę minut obsmażamy cebulę. Po tym czasie dodajemy 2 hohelki wywaru mięsnego, sól oraz dużą ilość mielonego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 5 min.

Mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy je na niewielkie kawałki.

Połowę wywaru przelewamy do innego garnka (przyda się później). Do wrzącego wywaru wrzucamy kawałki ciasta i gotujemy przez 8 min. Po tym czasie łyżką cedzakową  ostrożnie wyjmujemy ugotowane ciasto i wykładamy na wielkim talerzu. Na ciasto kładziemy ugotowane ziemniaki,  pokrojone mięso, a na mięso duszoną cebulę. Całość posypujemy zieleniną.

Osobno do małych miseczek nalewamy wywar, posypujemy go mocno pieprzem i zieleniną.  Smacznego!

beszbarmak

środa, 21 grudnia 2016
Kurczak a'la KFC

Przepisów na tego typu kurczaka jest wiele. Ale ten najbardziej przypomina mi oryginał :)

Składniki:

2 duże filety z kurczaka (ok. 0,5 kg.)
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 
0,5 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
 
Ciasto:
 
 2 duże jajka
 
1/3 szklanki mleka 
 
3/4 szklanki mąki pszennej 
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
 
3/4 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  
Dodatkowo panierka:
 
1 szklanka mąki pszennej
 
 
2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
 
ok. 1- 1,5 l oleju do smażenia 
 
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dowolnej wielkości kawałki  Wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę,dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być  gęste. Gotowe ciasto wlewamy do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy tak, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Następnie wyjmujemy kurczaka z marynaty i bardzo dokładnie obtaczamy w mące. 
Do garnka wlewamy olej i dokładnie nagrzewamy, temperatura musi być dość wysoka. Wkładamy po kilka kawałków i smażymy na średnim ogniu na złocisty kolor. Usmażone kawałki przełożymy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Usmażone kawałki na chwilę kładziemy na papierowym ręczniku by się pozbyć zbędnego tłuszczu. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem. Smacznego!
 
unnamed1
poniedziałek, 28 listopada 2016
Risotto z omułkami

Smaczna i bardziej zdrowa wersja tradycyjnego risotto. Proszę pamiętać o tym, że ryż brązowy trzeba gotować nie mniej niż 40 min., inaczej będzie on twardy.

Składniki:

30 dkg. ryżu brązowego

1 duża cebula

50 gr. masła

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

20 dkg. mrożonych omułek

1 litr wywaru warzywnego

10 dkg. tartego parmezanu

1/4 łyżeczka suszonej bazylii

100 ml. czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Cebulę obieramy i kroimy. Na patelni z grubym dnem roztapiamy masło i kładziemy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 0,5 l. wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wywaru.

Po 20 min. dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, drobno posiekany czosnek i bazylię, odrobinę solimy i dusimy kolejne 10 min.

Po tym czasie dodajemy jeszcze trochę wywaru, rozmrożone, obrane i opłukane omułki oraz wino, dusimy kolejne 10 min. 

Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i serem, dokładnie mieszamy i od razu nakładamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Smacznego!

114

 

 

Spaghetti z sosem dyniowym

Składniki:

Dynia obrana 30 dkg.

boczek 10 dkg.

1 duża cebula.

1 śmietanka (200 ml),

0,5 szkl. wywaru warzywnego,

sól pieprz,

2 ząbki czosnku,

oliwa,

zielenina.

Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy i obsmażamy cebulę na złocisty kolor . Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, połowę boczku pokrojonego w kostkę i wywar i dusimy przez 20 min. na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt rzadka trochę odparowujemy), dodajemy drobno posiekany boczek, dusimy kolejne 5 min. i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem i posiekaną zieleniną.

10

piątek, 07 października 2016
Kurczak czkmeruli-kuchnia gruzińska

Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

kurczak ok 1,5 kg (opcjonalnie podudzia z kurczaka)

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koperku

1 średnia główka czosnku

1 łyżeczka chmeli suneli

1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/4 łyżeczka papryki chili

0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można świeżą)

0,5 l. śmietanki 30%

sól

olej

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki. Jeżeli mamy podudzia to zostawiamy je w całości.

Następnie obsmażamy kawałki kurczaka w niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.

W tym czasie robimy sos. Zieleninę myjemy i bardzo drobno siekamy, obrany czosnek siekamy, dodajemy do śmietanki również jak i resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

Obsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i odrobinę solimy. Następnie kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 1 h. Nie przykrywamy. Na koniec włączamy termoobieg i zostawiamy na 5 min. Smacznego!

71

 

 

środa, 06 lipca 2016
Chinkali- kuchnia gruzińska

Chinkali- to są duże kołduny z mięsnym nadzieniem, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je ostrożnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i a dopiero następnie zjeść całą resztę. Robienie chinkali jest trochę pracochłonne ale jest to tego warte :)

Składniki:

Ciasto:

Mąka - 0,5 kg.

Woda - ok. 300 ml.

Sól - 0,5 łyżeczki

1 jajko

Farsz:

0,25 kg. wołowiny 

0,300 kg. baraniny (można zamienić wieprzowiną)

1 łyżeczka chmeli-suneli (gruzińska przyprawa)

0,5 pęczka koperku

0,5 pęczka natki pietruszki

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

1/3 szkl. wody

sól

pieprz

Do mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. W tym czasie robimy farsz.

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Zieleninę myjemy, cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na niewielkie kawałki.

Wszystkie składniki mielimy, dodajemy wodę, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy farsz.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy roladki, które kroimy na dość duże kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na średnią grubość. W środek kładziemy płaską łyżkę farszu i sklejamy brzegi w harmonijkę tak by powstał woreczek.Musimy dobrze skleić czubek, by podczas gotowania się chinkali nie rozkleiły.

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy chinkali i dokładnie je mieszamy by się nie posklejały. Gdy chinkali wypłyną gotujemy je ok. 10 min. Gotowe chinkali posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i od razu podajemy. Smacznego!

30

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl