środa, 26 kwietnia 2017
spaghetti z sosem pomidorowo-baklażanowym

Składniki:

0,5 opakowania spaghetti

Sos:

3 średnie pomidory

1 połowa średniego bakłażana

1 średnia cebula

kilka listków zielonej bazylii

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy w-g instrukcji na opakowaniu, doprawiamy odrobiną oliw i mieszamy.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę, następnie wyjmujemy i ściągamy skórkę.

Cebulę drobno siekamy. Pomidory i bakłażany drobno kroimy. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę, obsmażam przez 1 min. Następnie dodajemy pomidory i bakłażany i zmniejszamy ogień. warzywa dusimy na małym ogniu, często je ugniatając, tak by z czasem powstała papka. Na koniec solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii. Sos wykładamy na makaron i podajemy. Smacznego :)

sos

 

sobota, 15 kwietnia 2017
Szaszłyk z jagnięcej wątróbki

Uwielbiam szaszłyki z wątróbki, zarówno jak jagnięcej tak i baraniej, wołowej lub z kurczaka, Są niezwykle delikatne i soczyste- najważniejszy jest odpowiedni czas trzymania nad ogniem lub w piekarniku, bo nie wolno jej przesuszyć.

Składniki:

0,5 kg. jagnięcej wątróbki

20 dkg. surowej słoniny

sól

pieprz

Wątróbkę i słoninę kroimy na dość duże kawałki i wkładamy do miski. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Wątróbkę na przemian ze słoniną nadziewamy na patyki i kładziemy  na brytfannie tak by mięso nie dotykało dna. wstawiamy do rozgrzanego do 250 C piekarnika z funkcją grill na 15 min. Wyjmujemy i od razu jemy, najlepiej z marynowaną cebulą :)

 szaszlyk

niedziela, 05 marca 2017
Wieprzowe poliki duszone w czerwonym winie

Dziś przedstawiam propozycję na delikatne i smaczne mięso z polików wieprzowych.

Składniki:

1 kg. polików wieprzowych

1 średnia cebula

1 średnia marchew

2 średnie pomidory

1 duży ząbek czosnku

150 ml. wytrawnego wina

300 ml. warzywnego wywaru

4-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo zmielony pieprz

olej

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Do garnka nalewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy.  Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę, następnie wyjmujemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do zasmażanych warzyw, smażymy 5 min. Następnie dodajemy wywar warzywny,  wino i sól, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz, gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy poliki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45-50 min. Podajemy z kaszą lub piure. Smacznego!

POLIKI

 

środa, 18 stycznia 2017
Krewetki w sosie curry

Uwielbiam kuchnię indyjską. Po kolejnej wizycie w bardzo dobrej indyjskiej restauracji, postanowiłam w domu upichcić tym razem krewetki w sosie curry. Werdykt męża- nie mniej dobre niż w restauracji :)

Składniki:

80 dkg. krewetek obranych

25 gr. masła

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru

3 łyżki zielonej pasty curry

1 łyżeczka curry (przyprawy)

1 lub 2 papryczki chili

1 łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 puszka mleczka kokosowego

25 dkg. pomidorów bez skórki

pieprz czarny zmielony

sól

natka pietruszki

Cebulę obieramy i siekamy, na patelnię wrzucamy kostkę masła, roztapiamy, dodajmy posiekaną cebulę i obsmażamy na wolnym ogniu przez 5 min.

- dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i starty imbir, obsmażamy kolejne 10 min. na wolnym ogniu.

- następnie dodajemy garam masala, pokrojone pomidory, zmielony kumin, oraz krewetki i dusimy 10 min.

- na koniec dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, posiekaną papryczkę chili (jedną lub dwie- w zależności od ostrości) oraz doprawiamy solą. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 5 min. Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Krewetki podajemy z ryżem. Smacznego!

curry

 

 

 

środa, 21 grudnia 2016
Kurczak a'la KFC

Przepisów na tego typu kurczaka jest wiele. Ale ten najbardziej przypomina mi oryginał :)

Składniki:

2 duże filety z kurczaka (ok. 0,5 kg.)
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 
0,5 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
 
Ciasto:
 
 2 duże jajka
 
1/3 szklanki mleka 
 
3/4 szklanki mąki pszennej 
 
0,5 łyżeczki soli
 
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
 
3/4 łyżeczki mielonego chili
 
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  
Dodatkowo panierka:
 
1 szklanka mąki pszennej
 
 
2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
 
ok. 1- 1,5 l oleju do smażenia 
 
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dowolnej wielkości kawałki  Wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę,dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być  gęste. Gotowe ciasto wlewamy do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy tak, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Następnie wyjmujemy kurczaka z marynaty i bardzo dokładnie obtaczamy w mące. 
Do garnka wlewamy olej i dokładnie nagrzewamy, temperatura musi być dość wysoka. Wkładamy po kilka kawałków i smażymy na średnim ogniu na złocisty kolor. Usmażone kawałki przełożymy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Usmażone kawałki na chwilę kładziemy na papierowym ręczniku by się pozbyć zbędnego tłuszczu. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem. Smacznego!
 
unnamed1
poniedziałek, 28 listopada 2016
Risotto z omułkami

Smaczna i bardziej zdrowa wersja tradycyjnego risotto. Proszę pamiętać o tym, że ryż brązowy trzeba gotować nie mniej niż 40 min., inaczej będzie on twardy.

Składniki:

30 dkg. ryżu brązowego

1 duża cebula

50 gr. masła

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

20 dkg. mrożonych omułek

1 litr wywaru warzywnego

10 dkg. tartego parmezanu

1/4 łyżeczka suszonej bazylii

100 ml. czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Cebulę obieramy i kroimy. Na patelni z grubym dnem roztapiamy masło i kładziemy cebulę, obsmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 0,5 l. wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wywaru.

Po 20 min. dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, drobno posiekany czosnek i bazylię, odrobinę solimy i dusimy kolejne 10 min.

Po tym czasie dodajemy jeszcze trochę wywaru, rozmrożone, obrane i opłukane omułki oraz wino, dusimy kolejne 10 min. 

Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i serem, dokładnie mieszamy i od razu nakładamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Smacznego!

114

 

 

Spaghetti z sosem dyniowym

Składniki:

Dynia obrana 30 dkg.

boczek 10 dkg.

1 duża cebula.

1 śmietanka (200 ml),

0,5 szkl. wywaru warzywnego,

sól pieprz,

2 ząbki czosnku,

oliwa,

zielenina.

Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy i obsmażamy cebulę na złocisty kolor . Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, połowę boczku pokrojonego w kostkę i wywar i dusimy przez 20 min. na średnim ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dusimy kolejne 10 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt rzadka trochę odparowujemy), dodajemy drobno posiekany boczek, dusimy kolejne 5 min. i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem i posiekaną zieleniną.

10

piątek, 07 października 2016
Kurczak czkmeruli-kuchnia gruzińska

Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

kurczak ok 1,5 kg (opcjonalnie podudzia z kurczaka)

1 duża natka pietruszki

1 duży pęczek koperku

1 średnia główka czosnku

1 łyżeczka chmeli suneli

1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/4 łyżeczka papryki chili

0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można świeżą)

0,5 l. śmietanki 30%

sól

olej

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki. Jeżeli mamy podudzia to zostawiamy je w całości.

Następnie obsmażamy kawałki kurczaka w niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.

W tym czasie robimy sos. Zieleninę myjemy i bardzo drobno siekamy, obrany czosnek siekamy, dodajemy do śmietanki również jak i resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

Obsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i odrobinę solimy. Następnie kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 1 h. Nie przykrywamy. Na koniec włączamy termoobieg i zostawiamy na 5 min. Smacznego!

71

 

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Duszone krewetki z czosnkiem i ziołami

Szybki i smaczny przepis na drugie danie.

Składniki na 2 porcje:

30 dkg. rozmrożonych krewetek średniej wielkości

3 średnie ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

30-40 gr. masła

100 ml. wytrawnego białego wina (również można zamienić wodą)

sól

pieprz

Do rondelka wrzucamy masło, gdy zacznie się topić dodajemy przez praskę czosnek i obsmażamy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy je przez chwilę. Po tym czasie dodajemy zieleninę i wino, wszystko przykrywamy i dusimy przez 5 min.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem i znów dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Podajemy np. z ryżem. Smacznego!

wtorek, 19 stycznia 2016
Razowe pierożki z mięsem drobiowym

Składniki:

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Nadzienie:

1 pojedynczy filet z kurczaka

ok.30-40 dkg. mięsa z indyka

3 duże cebule

1 mała natka pietruszki

sól

pieprz 

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto.

Mięso, cebulę i natkę mielimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na niewielki kawałki, z których robimy długie roladki.

Każdą roladkę kroimy na średnie kawałki i wałkujemy na okrągłe placki. Na środku każdego placka kładziemy nadzienie i mocno sklejamy brzegi. Pierożki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy przez 10-12 min. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego:)

52eab1272eea49f6a68ebeeda16ebe43

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl