środa, 03 maja 2017
Sałatka z marchewką i mięsem po koreańsku

 

  

Składniki:

0,5 kg. marchewki

20 dkg. filetu z uda z kurcząt

2 dymki 

2 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

1 łyżka sosu sojowego

 1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu 6%

6 łyżek oleju

0,5 łyżeczki suszonej papryki chili (płatki)

sól

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mięso drobno kroimy i obsmażamy na złocisty kolor na 2 łyżkach oleju. Na koniec solimy i doprawiamy pieprzem.   Do startej marchewki dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę, cukier, sos sojowy, ocet, olej sól i paprykę chili i wszystko bardzo dokładnie mieszamy rękami. Na koniec dodajemy mięso i jeszcze raz wszystko mieszamy, odstawiamy na parę godzin do lodówki, następnie wyjmujemy i jemy.121

 

czwartek, 09 marca 2017
Carpaccio z buraka

2 średnie buraki

kawałek parmezanu

duża garść oliwek

duża garść rukoli

oliwa z oliwek

sól

pieprz

ocet balsamiczny

Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią i wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 1 h. Następnie ostudzamy i kroimy na cieniutkie plasterki. W misce robimy marynatę: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, odrobina soli i pieprzu. Gotową marynatą zalewamy pokrojone na cieniutkie plasterki buraki i odstawiamy na 15 min.

Następnie na talerzu wykładamy zamarynowane buraki, posypujemy wszystko rukolą, startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami.

 Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i jemy :)salat1

wtorek, 07 lutego 2017
KIM CZI - KUCHNIA KOREAŃSKA
Uwielbiam kim czi. Kim czi to- marynowana na ostro kapusta pekińska. Robi się zdecydowanie dłużej, niż znika :)

Składniki:

1 duża (ok.2 kg.) kapusta pekińska

2 duże czubate łyżki soli

1 l. wody

Marynata:

6 papryczek pepperoni

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona papryka

1 łyżeczka łyżeczki soli

Kapustę myjemy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wkładamy do garnka. Do zagotowanej i ostudzonej wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, zalewamy kapustę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.

Po 2 dniach, kapustę bardzo dobrze odcedzamy, jeżeli jest bardzo solona, to płuczemy i wkładamy do garnka. Papryki słodką i pepperoni oraz czosnek mielimy lub blendujemy, doprawiamy solą i mieszamy. Następnie kapustę bardzo dobrze mieszamy z marynatą, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówki. Można kim czi konsumować już po dobie ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego :)

kimczi

11:52, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 31 stycznia 2017
Sałatka z grillowanym tuńczykiem

Składniki:

garś liści sałaty

garść rukoli

1 duży malinowy pomidor

1 średnia czerwona cebula

20 dkg. tuńczyka

1 jajko

10 dkg. sezamu

4 łyżki mąki

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki soku z cytryn

5 łyżek oleju z pestek winogron

1 ząbek czosnku

Tuńczyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.. Warzywa i sałaty myjemy. Paprykę kroimy w paski, doprawiamy 1 łyżką oleju z pestek winogron i szybko obsmażamy na grillu. Do dużej miski wsypujemy poszarpane liście sałaty, rukolę, posiekaną w krążki czerwoną cebulę, pokrojony pomidor i grillowaną paprykę. Doprawiamy 3 łyżkami oleju z pestek z winogron i octem balsamicznym, mieszamy. Następnie wykładamy na płaski talerz.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, 

Tuńczyka kroimy w grube paski, obtaczamy w mące, jajku i ziarnach sezamu i szybko obsmażamy na grillu elektrycznym (ja je obsmażyłam trochę dłużej, bo nie lubię na niedosmażonej ryby), w niewielkiej ilości oleju. Wykładamy na warzywa i jemy :)

salat

 

wtorek, 28 czerwca 2016
Sałatka ze szparagami i pomidorami

Składniki:

Pół pęczka cienkich szparagów

3 duże pomidory

1 średnia czerwona cebula

1 łyżeczka sezamu

1 łyżeczka octu balsamicznego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Szparagi myjemy, obcinamy końcówki, kładziemy do pojemnika, dodajemy 2 łyżki oliwy, sól pieprz i wszystko mieszamy. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i wstawiam do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 10 min. 

W tym czasie pomidory kroimy, cebulę siekamy. Ostudzone szparagi kroimy na pół i dodajemy do reszty warzyw.

Następnie wszystko doprawiamy odrobiną oliwy, octem, solą i pieprzem y dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy sezam i podajemy. Smacznego!

16

 

sobota, 26 grudnia 2015
Sałatka z alg morskich

Uwielbiam kuchnię koreańską. Jednym ze sprawdzonych ulubionych przepisów jest przepis na sałatkę z alg morskich. Przygotowanie tej sałatki jest trochę pracochłonne ale warte tego :) Algi morskie są bogate w białko i jod, więc taka sałatka jest nie tylko smaczna ale też i zdrowa:) Oczywiście przepisów na taką sałatkę jest wiele jak również i dodatków z którymi ona się robi (na przykład zamiast marchewki można dodać marynowane lub grillowane pieczarki)

Składniki:

kawałek wysuszonych alg morskich o wielkości pięści

Marynata:

1 litr zimnej wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu

3 liście laurowe

Dodatkowo:

1 cebula

2 średnie marchewki

5 łyżek oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka papryki chili

ewentualnie sól

Algi zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 min., taką czynność powtarzamy 3 razy.  Następnie odcedzamy i wkładamy do pojemnika.

W tym czasie robimy marynatę: do wody dodajemy ocet, sól, cukier, liście laurowe i dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy algi odstawiamy na noc do lodówki. 

Następnego dnia algi odcedzamy bardzo dobrze. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na 5 łyżkach oleju.

Marchewkę ścieramy na tarce w długie i cienkie paski, doprawiamy odrobiną soli i dobrze ugniatamy.

Następnie cebulę z olejem oraz marchewkę dodajemy do alg, doprawiamy sosem sojowym, chili i ewentualnie solą. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie przekładamy do salaterki i podajemy, smacznego :)

50

 

 

poniedziałek, 07 grudnia 2015
Sałatka z kiełków i świeżej cukinii

Składniki:

30 dkg. kiełków

1 średnia czerwona cebula

1 średnia czerwona papryka

1 średnia cukinia

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka sosu sojowego

0,5 łyżeczki ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

1 łyżeczka czubrycy zielonej

sól

olej rzepakowy tłoczony na zimno

Warzywa myjemy, cebulę siekamy  w piórka,  paprykę siekamy w cienkie paski, cukinię ścieramy na tarce w długie paseczki, natkę siekamy. Wszystko mieszamy z kiełkami, doprawiamy przyprawami, solą, sosem sojowym i olejem, mieszamy i jemy:)

b2cea5e68164427bb753e800eb16c280

 

 

 

środa, 28 października 2015
Orientalna sałatka z ziemniaków na ciepło

Smaczna, łatwa i szybka sałatka. Smakuje jak na ciepło tak i na zimno.

Składniki:

4 duże ziemniaki

1 średnia cebula

1 duży ząbek czosnku

pół pęczka natkie pietruszki

pół pęczka dymki

pół pęczka koperku

1 łyżeczka chili

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka octu

sól

olej

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie zalewam wrzątkiem na 30 sek. i dobrze odsączamy. 

W tyym czasie obieramy cebulę i czosnek, cebulę drobno siekamy.  Zieleninę myjemy i też siekamy.

Na patelnię wlewamy ok. 5 łyżek oleju, czekamy aż dobrze się nagrzeje i wrzucamy cebulę, obsmażamy przez 20 sek. i dodajemy ziemniaki, wszystko obsmażamy na dużym ogniu przez minutę, następnie dodajemy wciśnięty przez praskę czosnek, chili, sos sojowy, ocet i wszystko dobrze mieszamy i znowu obsmażamy przez minutę. Na koniec dodajemy zieleninę, doprawiamy solą, mieszamy i gotowe:)

33

19:48, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 sierpnia 2015
Sałatka z sosem ziołowym

Składniki:

2 garście roszponki

3 duże pomidory malinowe

1 średnia czerwona cebula

1 mały słoiczek czarnych oliwek

1 opakowanie mini mozarelli

sól

Sos:

pół natki pietruszki

4 duże gałązki mini bazylii

6 łyżek oliwy

pieprz grubo zmielony

sól

Roszponkę myjemy, osuszamy ręcznikiem i wkładamy do sałaterki. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do roszponki, oliwki i mozarellę odsączamy i dodajemy do reszty składników, solimy.

Do wysokego pojemnika dodajemy umyyte, osuszone zioła i 2 łyżki oliwy i miskujemy. Po chwili dodajemy resztę oliwy i miksujemy do jednolitej konsystencji, na koniec doprawiamy pieprzem.

Sałatę doprawiamy sosem, mieszamy i podajemy. Smacznego!

8

 

 

 

Sałatka z młodych kabaczków

Uwielbiam kabaczki, nawet bardziej niż cukinię. Dziś kolejna odsłona kabaczków w roli głównej:) Taka sałatka smakuje jak za zimno  tak i na ciepło.

Składniki:

1 kg. małych lub średniej wielkości kabaczków

1 natka pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papyki

1 łyżeczka papryki chili

sól

pieprz

olej rzepakowy tłoczony na zimno

Kabaczki myjemy i kroimy w średnią kostkę. Jeżeli macie większe kabaczki, to wyjmujemyy pestki. Solimy i odstawiamy na pół godziny, następnie odsączamy.

Do garnka nalewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i obsmażamy na złocisty kolor, następnie wrzucamy kabaczki i posiekany czosnek i obsmażamy na dużym ogniu przez 3 min. ciągle mieszając. 

Następnie zmniejszamy ogień i smażymy je pod pokrywką przez 15 min., mieszając od czasu do czasu. Na koniec kabaczki doprawiamy solą, słodką papryką i papryką chili i smażymy przez kolejne 5 min. Wyłączamy ogień, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy i od razu przekładamy do szklanej miski. Podajme jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Smacznego!

7

 

 

13:25, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl