niedziela, 21 sierpnia 2016
Domowa galaretka z agarem

Smaczny i łatwy deser, który przypadnie do gustu każdemu dziecku :)

Składniki:

200 ml. naturalnego soku lub zblendowanych owoców (pomarańcza, jabłko, porzeczki, maliny etc)

1/4 szkl. cukru

2 łyżeczki agaru

Do 100 ml. soku dodajemy agar i odstawiamy na pół godziny.

Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy i dodajemy drugą połowę soku z agarem. Wszystko gotujemy na średnim ogniu przez 7 min., ciągle mieszając. Następnie wszystko przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy na kilka godzin, aż galaretka stężeje. Smacznego.

 22

08:05, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 lipca 2016
Sorbet arbuzowy

Składniki:

1 kg.miąższu z arbuza

30 dkg. truskawek

sok z jednej cytryny

Z miąższu wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. Pokrojone owoce kładziemy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 3-4 h. Od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy, by owoce zamroziły się kawałkami.

Następnie wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny i wszystko blendujemy na gładką masę i od razu podajemy. Smacznego!

3

 

 

 

21:13, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Świąteczne pierniki

 

Składniki:

1 kg maki
300 ml miodu
8 dag masła
4 jajka
1 czubata łyżeczka do pieczenia
1-2 opakowania przypraw do piernika
 
Do dekoracji:gotowy lukier
 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mieszamy. W drugiej misce roztapiamy masło, trochę ostudzamy, dodajemy miód i jajka, mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi i zagniatamy ciasto, póki nie będzie jednolite i błyszczące.

Ciasto wałkujemy o grubości ok. 1 cm. i wycinamy różne formy. Na posmarowanym papierze do pieczenia wykładamy pierniki i wypiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez 10 min. Ostudzone pierniki układamy w szczelnie zamkniętym słoiku na kilka dnia następnie dekorujemy.

44

 

 

Dobrze wypieczone święta  Świąteczne słodkości! 2015

 

 

23:10, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 października 2015
Placek z dynią na słodko

Smaczny i łatwy w przyrządzeniu placek. U nas znika w ciągu 1 dnia:)

Składniki:

30 dkg. obranej dyni

10 dkg. masła

0,5 szkl. cukru

3 jajka

1 cytryna

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Również ścieramy na tarce skórkę cytryny i wyciskamy 3 łyżki soku.

W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy, proszęk do pieczenia i sok z cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, dynię oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy przez parę minut.

Ciasto przekladamy do posmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Jeżeli wykałaczka jest sucha, to wyjmujemy. Ostudzamy i jemy. Smaczngo:)

36

 

 

 

21:30, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 września 2015
Galaretka truskawkowa

Taka galaretka jest napewno zdrowsza i bardzo smaczna, niż te sklepowe. 

Składniki:

30 dkg. truskawek

1/4 szkl. cukru

1 duża czubata łyżka żelatyny

0,5 szkl. wrzątku

Truskawki myjemy i obierazmy z szypułek. Obrane truskawki wrzucamy do wysokiego pojemnika i blendujemy, następnie dodajemy cukier i blendujem przez 5 min. Do szklanki sypiemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem i intensywnie mieszamy. Trochę ostudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych truskawek, dobrze wszystko mieszamy i rozlewamy do szklanek. Szklanki wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Smacznego.

28

 

21:13, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 czerwca 2015
Ciasto Kopiec

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, szybko zniknie z waszych talerzy:)

Składniki:

Ciasto:

2-3 szkl. mąki

3/4 kostki masła

0,5 szkl cukru

1 jajko

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

500 mł śmietany 12%

0,5 szkl. cukru pudru

1 duży granat

Masło wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce, dodajemy 2 szkl. mąki, jajko, proszek do pieczenia i cukier i zagniatamy elastyczne ciasto ( w miarę potrzeby dodajemy mąkę). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie wyjmujemy, dzielimy na 2 części i wałkujemy. Płat ciasta musi być mniej więcej o grubości 3-4 mm. Małym kieliszkiem wycinamy kółka i układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 13-16 min. Wyjmujemy i ostudzamy.

Do dużej miski wlewamy śmietanę i mieszamy z cukrem pudrem. Ostudzone ciastka po kilka sztuk wkładamy do śmietany, zostawiamy je tam na 20 sekund, wyjmujemy i układamy na dużym talerzu warstwami. Całość polewamy kremem (ALE trochę kremu zostawiamy!) i wstawiamy do lodówki nie więcej niż na 1,5-2 godz. Przed podaniem, polewamy resztą kremu i posypujemy ziarnami granatu. Smacznego!

005

 

08:23, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 lutego 2015
Miodowe pierniczki na parze

Te smaczne pierniczki są przygotowywane w parowarze, robi się je dość szybko i łatwo.

Składniki:

10 dkg. masła

3/4 szkl. cukru

4 łyżki płynnego miodu

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-2,5 szkl. mąki

Masło wrzucamy do garnuszka i  roztapiamy na ogniu, zdejmujemy  od razu dodajemy cukier, miód i proszek do pieczenia.  Czekamy aż  mało trochę wystygnie. Następnie dodajemy 1 szkl. mąki i jajka, mieszamy. Natępnie po trochu dodajemy mąke i zagniatamy elastyczne ciasto.  

Dzielimy ciasto na niewielkie porcje i robimy z niego placki. Układamy w parowarze z odstępem ok. 2 cm.

Gotujemy je na parze ok. 25-30 min. Po przygotowaniu od razu je wyjmujemy i dajemy wystygnąć. Smacznego:)

miodowe pierniczki

12:52, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lutego 2015
Granola

Granola - to śniadaniowy przysmak składający się z płatków, orzechów i miodu, pieczonych do chrupkości, dodatkowo do granoli można dodać różne suszone owoce. Idealnie komponuje się  z mlekiem, jogurtem lub kefirem.

Składniki:


2 szkl. płatków owsianych

0,5 szkl. łuskanych pestek dyni

2 łyżki siemia lnianego

2 łyżki czubate berberysu 

1 szkl. rodzynek

3/4 szklanki płynnego miodu

 Wszystkie składniki mieszamy z miodem, za wyjątkiem rodzynek i berberysu. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC około 30-40 minut, mieszając w trakcie kilka razy.

Po wystudzeniu mieszamy z rodzynkami i berberysem. Granolę można przechowywać  przez wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Granola

 

 

21:17, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 stycznia 2015
Czekoladowe babeczki z żurawiną

Składniki:

1 i 3/4 szkl. mąki przennej

200 ml. jogurtu naturalnego

100 ml. oleju

3/4 szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

4 czubate łyżki ciemnego kakao

2 łyżki wiórków czekoladowych

15 dkg. żurawiny

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, znowu ubijamy. 

Następnie po trochu wsypujemy mąkę i kakao, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy olej. 

Wszystko ubijamy mikserem przez minutę.

Następnie dodajemy wiórki i żurawinę i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do foremek (nie więcej niż połowę) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 30 min.

czekoladowe babeczki z żurawiną

21:42, marikijka , Desery
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 grudnia 2014
Cytrynowy bezowy spód

Składniki:

3 schłodzone białka

1 cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

1 starta skórka z cytryny

szczypta soli

 

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy szczyptę soli i po trochu dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, startą skórkę i 2 łyżki soku i ubijamy delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenie rysujemy koło o średnicy 22 cm i łyżką wykładamy na nie białka i rozsmarowujemy.

Białka wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i zostawiamy na 1 godz. 40 min. Bezę ostudzamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dekorujemy w-g uznania. Smacznego!

cytrynowy bezowy spód

22:36, marikijka , Desery
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl