czwartek, 04 maja 2017
Nadziewane naleśniki

Moja propozycja na sobotnie śniadanie:)

2 naleśniki

4-5 plasterków chudej szynki

1 średni pomidor

kilka plasterków sera żółtego

5 zielonych oliwek

kilka listków bazylii

Na naleśnik warstwami kładziemy szynkę, pokrojone pomidory i oliwki, ser i bazylię, przykrywamy 2 naleśnikiem i kładziemy na grill elektryczny i przykrywamy 2 częścią grilla, trochę naciskając. Naleśnik grillujemy ok 3 min. Wyjmujemy i od razu podajemy.

nalesniknalenik1

 

 

wtorek, 02 maja 2017
Tarta z botwinką i kurczakiem

Składniki:

1 opakowanie francuskiego ciasta 

1 duży pęczek botwinki

30 dkg. filetu uda z kurczaka

15 dkg. żółtego sera

sól

pieprz

2 łyżki oliwy

Kurczaka dość drobno kroimy i obsmażamy do gotowości. Na koniec solimy i pieprzymy, Botwinkę myjemy i drobno siekamy (Iiście). Ser ścieramy na tarce. W misce mieszamy drobno posiekane liście, ser i wysmażonego kurczaka. Na połowę ciasta wykładamy farsz i sklejamy dokładnie 2 częścią ciasta. Zostawiamy 1 małą dziurkę, by wychodziła para i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na na 30 min.131

 

piątek, 28 kwietnia 2017
Ciasto drożdżowe z cebulą i serem

Drożdżówki na słono...uwielbiam

Składniki na 1 porcję:

20 dkg. gotowego drożdżowego ciasta

2 duże cebule

10 dkg. startego sera

1 łyżka oleju

sól

pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10  min, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.  Ciasto wałkujemy o grubości 0,5 cm. posypujemy dużą ilością  sera, wykładamy cebulę i znowu posypujemy serem. Sklejamy brzegi i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 20-25 min.

bua

 

Schab nadziewany morelami

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości

20 dkg. moreli

sól

pieprz

2 łyżki oleju

Schab przecinamy w środku robiąc symetryczną dziurę. Następnie upychamy w dziurę morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.  Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami i odstawiamyna kilka godzin do lodówki.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 200C przez godzinę ,a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. 20 min. przed końcem rozcinamy worek i i czekamy aż schab się zrumenł polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia. Gotowy schab przekładamy na miskę i czekamy aż odpocznie (ok. 10.min.) Następnie kroimy i podajemy z sosem lub bez.

 

123

niedziela, 05 marca 2017
Pieczone frytki z batatów

Składniki:

4-5 dużych batatów

1 łyżka oliwy

sól

pieprz

Bataty obieramy, myjemy i dość grubo kroimy. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Bataty skrapiamy odrobiną oliwy, solimy, doprawiamy pieprzem i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnia z włączoną funkcją termoobiegu na ok. 20-25 min.  Smacznego!


unnamed_25

 

sobota, 25 lutego 2017
Naleśniki z mięsem

Składniki:

6 naleśników

30 dkg. upieczonego mięsa ( u mnie indyk)

1 średnia cebula

2 średnie pomidory

1 mały pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 

Na patelnię nalewamy olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy na wolnym ogniu 5 min. w tym czasie pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min, następnie odcedzamy, zdejmujemy skórkę, drobno kroimy i dodajemy do cebuli, dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy posiekane mięso i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 min.

Następnie na naleśnik kładziemy trochę farszu, i zwijamy w roladkę. Gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i wstawiamy do rozgrzanego do 220 C piekarnika na 10 min. Smacznego!

bliny

niedziela, 05 lutego 2017
Jajecznica z łososiem

Składniki:

2 jajka

2 łyżki mleka

5 dkg. solonego łososia

1 mały pomidor 

5 oliwek

garść startego sera

sól

pieprz 

 łyżka oleju

Do miski wbijamy jajka, dodajmy mleko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i nagrzewamy, następnie wylewamy masę jajeczną, tak by pokryła całe dno patelni  i od razu dodajemy starty ser, smażymy  na średnim ogniu przez minutę, następnie na połowę naleśnika kładziemy pokrojone oliwki, pokrojony w plastry pomidor i plastry łososia. Przykrywamy drugą częścią i smażymy na średnim ogniu przez kolejne 2 min. i od razu podajemy.

unnamed_18

poniedziałek, 02 stycznia 2017
Pasta z awokado z oliwkami i kaparami

Składniki:

1 dojrzałe awokado 

garść czarnych oliwek

garść dużych kaparów

2 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka koperku

pieprz

opcjonalnie sól

Awokado obieramy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy oliwki, kapary, koperek, oliwę i pieprz i wszystko blendujemy. Jeżeli za mało soli, to dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Smacznego!

pasta

 

niedziela, 01 stycznia 2017
Carpaccio z łososia
 Pycha :)
200 gr. świeżego łososia
0,5 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
 
3 duże garście rukoli
15 czarnych oliwek
niewielki kawałek parmezanu
oliwa
pieprz 
sól
 
Łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem, wkładamy do pojemnika, solimy i dodajemy cukier, wstawiamy do lodówki na dobę.
Następnie wyjmujemy, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na min.4 godz.
Talerz smarujemy odrobiną oliwy i układamy na nim cieniutko pokrojonego łososia bez skórki.
Na środku układamy rukolę, pokrojone czarne oliwki i parmezan.
Bezpośrednio przed konsumpcją doprawiamy oliwą, pieprzem ewentualnie solą, smacznego!
karpacho
sobota, 10 grudnia 2016
Tarta z pstrągiem łososiowym i brokułami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 

połowa brokuła

30 dkg. pstrąga bez skóry

100 ml. śmietany

10 dkg. zmielonego grana padano 

2 jajka

sól

pieprz świeżo zmielony

oliwa z oliwek

Pstrąga  obieramy, wyjmujemy ości i obsmażamy na oliwie do gotowości, na koniec doprawiamy solą i pieprzem, Ciastem obkładamy tortownicę, nakłuwamy i wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 12-15 min.

Jajka ubijamy ze śmietaną i 5 dkg. grana padano (lub innym serem), doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczony spód układamy obsmażonego pstrąga i małe różyczki surowego brokuła. Wszystko zalewamy masą jajeczno-serowo-śmietanową masą doprawioną solą i pieprzem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 C piekarnika na 15 min. Smacznego!

115

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl