środa, 31 marca 2010
mielone kotlety drobiowe

Składniki

mięso mielone drobiowe- 0,5 kg

marchew- 2 szt (większe)

jajko- 1 szt

śmietana- 2 łyżki

sól

Natrzeć marchew na tarce, wymieszać z mięsem, jajkiem i śmietaną, doprawić solą. Smażyć na patelni, na średnim ogniu. (żeby farsz nie kleił się do rąk, można ręce namoczyć w zimnej wodzie)

 

piątek, 26 marca 2010
marchwiowe kotleciki

Składniki:

Marchew 0,5 kg

jajko 1szt

sól

bułka tarta

Natrzeć marchew na tarce, dodać jajko, sól i bułkę tartą, tak, by masa się skleiła. Robimy kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu kilka minut z każdej strony. Podawać ze śmietaną.

 

środa, 24 marca 2010
pasztet z wątróbki

składniki:

wątróbka 1 kg

cebula 2 szt (duże)

sól, pieprz

masło 10 dkg.

Wątróbkę umyć, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, posolić, doprawić pieprzem, dusić do gotowości pod przykryciem, jeżeli cały sok wyparuję, trzeba dodać trochę wody.

Gotową wątróbkę włożyć do blendera,  dodać masło, dobrze zmiksować. Gotowy pasztet wyłożyć do szklanego słoika,  poczekać aż wystygnie. Trzymać w lodówce.

sałatka wiosenna

składniki:

sałata

ogórek

pomidor 2 szt.

rzodkiew pół pęczka

śmietana

sól,pieprz

Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, dodać pokrojone ogórek, pomidor, rzodkiewkę,śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać.

Bardzo szybka i smaczna sałatka!

Tagi: rzodkiewka
16:24, marikijka , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
zupa z fasolki kolorowej

Składniki:

Wieprzowina 30 dkg.

fasolka kolorowa20 dkg.

cebula- 1 szt.

marchew- 1 szt.

przecier pomidorowy- 1 łyżeczka

ziemniaki- 2 szt.

sól

Zalać wieprzowinę wodą (ok. 4 l.), gotować 20 min. dodać umytą fasolkę kolorową, gotować na wolnym ogniu. Cebulę drobno pokroić  i  podsmażyć na patelni, dodać natartą marchew, przecier pomidorowy, posolić. Dodać zasmażkę do zupy. Jak fasolka będzie gotowa ( zrobi się taka zupa krem), dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i gotować przez 10 min. ugotowane mięso pokroić, wrzucić z powrotem do zupy.

sałatka krabowa

Składniki

opakowanie paluszków krabowych (100 gr)

Jajka 4 szt

Pomidor- 2 szt

Oliwki zielone- pół słoiczka

Majonez, smietana

Sól, pieprz

Sposob przyrządzania:

Jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki pokroić. Dodać majonez ze śmietaną (50% na 50%, wtedy sałatka robi się mniej kaloryczna). Posolić, dodać pieprz. Gotowe :)

 

wtorek, 23 marca 2010
sałatka francuska

Składniki:

marchew - 2 szt. średnie

burak- 1 szt. średni

ogórki kiszone - 20 dkg.

szynka chuda - 30 dkg.

ziemniaki- 2 szt. srednie

kapusta świeża- 10 dkg.

sól, pieprz

Majonez

Duży płaski talerz

Sposób przyrządzania:

Natrzeć na tarce marchew, trochę posolić, dodać pieprz ułożyć górką na talerzu, to samo zrobić z surowym burakiem, ziemniaki pokroić w cienkie paseczki, obsmażyć w bardzo gorącym oleju, zostawić na cedzaku. Szynkę i ogórki, pokroić w cienkie paseczki, ułożyć górką obok marchwi i buraków, kapustę drobno pokroić, trochę posolić, dodać pieprz, ułożyć obok, na koniec ułożyć frytki. W środek dodać majonez. Wymieszać przed jedzeniem, ponieważ frytki szybko miękną.

16:50, marikijka , Sałatki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 marca 2010
Ciasto bezowe

Składniki

białka 4 szt.

cukier 1 szkl.

Krem

Śmietana 250 ml.

Cukier 0,5 szkl.

Sposób przyrządzania:

Ubić białka z cukrem na sztywno, wyłożyć łyżeczką na posmarowaną blachę. Wypiekać na średnim ogniu, ok. 40 min.

Śmietanę ubić z cukrem. Poczekać aż bezy wystygną. Ułożyć warstwę na talerzu,polać kremem, kolejna warstwa, krem....wstawić do lodówki na 2 godziny.

Można dodać posiekane orzechy, czekoladę lub wiórki kokosowe.

Tagi: bezy krem
15:19, marikijka , Desery
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 marca 2010
Makaron w sosie śmietankowym

 

Makaron rurki 30 dkg

Filet z kurczaka (podwójny)

Pomidor 2 szt.

Oliwki zielone (pół słoiczka)

Natka pietruszki

Śmietana 20 dkg

Ser zolty tarty 10 dkg

Wino białe półwytrawne 100ml.

Sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Pokroić filety i obsmażyć w niewielkiej ilości oleju,posolić. Kiedy kurczak już będzie gotowy, wlać wino a po paru minutach dodać pokrojone oliwki i pomidory. Wymieszać śmietanę z serem i dodać do kurczaka. Dodać do sosu ugotowany makaron, natkę pietruszki, pieprz. Wszystko wymieszać i od razu podawać. Smacznego :)

 

 

KONTAKT: mdaudesz@gmail.com FlyB - Kulinaria Durszlak.pl Top Blogi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl